Dolar 34,8761
Euro 36,6612
Altın 3.037,54
BİST 10.120,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Çok Bulutlu
İstanbul
9°C
Çok Bulutlu
Cum 10°C
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 10°C

Spora Bir Süre Ara Verdikten Sonra Tekrar Başlamak Neden Bu Kadar Zordur?

Büyük bir azimle ve kararlılıkla spor yapmaya başladınız ancak bazı sebeplerden dolayı bir süre ara verdiniz. Tekrar başlamak istiyorsunuz ancak ne vücudunuz ne de zihniniz buna hazır değil. Peki bir süre ara verdikten sonra spora neden tekrar başlayamıyoruz?

Spora Bir Süre Ara Verdikten Sonra Tekrar Başlamak Neden Bu Kadar Zordur?
24 Eylül 2024 19:00
60

Vücut yorgunlukları, kırgınlıklar, kas ağrıları… Emin olun tek sebebi bunlar değil!

Gelin, spora neden başlayamadığınıza bakalım.

Ağrıyan kaslar ve yorulan kemikler, spora ara verdikten sonra tekrar başlayamamanızın sebepleri arasındadır.

Örneğin koşu gibi egzersizler yapmak, vücudun glikojen ve yağ stoğunu önemli miktarda kullanırken sprint ve halter gibi yüksek yoğunluklu egzersizler de aynı şekilde glikojene bağımlıdır.

Bu sebeple glikojen rezervleri, yoğun, uzun ve art arda gelen egzersizlerden sonra tükenir. Glikojen rezervlerini yeniden oluşturmak ise yavaş bir süreçtir ve bu maddenin tükenmesi, kas yorgunluğu ile ilişkilidir.

Yani vücutta glikojen rezervlerinin tükenmesi ve ardından gelen kas yorgunluğu, spora yeniden başlamanız için gerekli olan gücü kendinizde hissetmemenize sebep olabilir.

Ayrıca egzersiz sırasında bazı kas proteinleri, üzerlerine binen glikojen ve yağ sebebiyle parçalanır.

Bu hasar, spor seansı bittikten sonra saatlerce hatta günlerce devam edebilir. Protein ve amino asit takviyeleri kas proteinlerinin yeniden toparlanmasına katkı sağlasa da kasların tamamen yeniden güçlenmesi zaman alır.

Yine ayak bileği, dirsek ve diz gibi biyomekanik stresin büyük kısmını alan eklemlerin, fiziksel strese uyum sağlaması ve önceki hasarlardan onarılması için zamana ihtiyacı vardır. Bu durum, stres kırıklarına sebep olabilir.

Tüm bunların yanı sıra düzenli spor yapmak, zihinsel bir çaba gerektirir. Çünkü her harekete her yeni gün konsantre olmalı ve bir rutini takip etmek gerekir. Zihin yorgunluğu da spora bir türlü yeniden başlayamamanızın sebepleri arasındadır.

Özetle ertelenen egzersizlerin arkasında; kas yorgunluğu, kas proteinlerini parçalanması, glikojen rezervlerinin tükenmesi ve zihinsel yorgunluk vardır. Ancak tüm bunların üstesinden gelmeye çalışarak spor rutininize devam etmek, alacağınız en doğru karar olacaktır. 

Kaynaklar: UCLA Health, Science ABC
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.