Dolar 34,8754
Euro 36,7761
Altın 3.046,00
BİST 10.118,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Cum 10°C
Cts 11°C
Paz 9°C
Pts 10°C

Yemek Yerken Bir Şeyler İçmenin O Kadar da Masum Olmadığını Öğrenince Artık Bir Şey İçmek İstemeyebilirsiniz (Su Hariç)

Yemek yerken bir şeyler içmek, çoğumuzun alışkanlıkları arasında yer alıyor. Meyve suyu, kola veya başka içecekler… Ancak, bu masum görünen alışkanlık, sindirim sağlığımız üzerinde çeşitli etkilere yol açabilir.

Yemek Yerken Bir Şeyler İçmenin O Kadar da Masum Olmadığını Öğrenince Artık Bir Şey İçmek İstemeyebilirsiniz (Su Hariç)
22 Eylül 2024 22:23
114

Yemeği sindirebilmeyi kolaylaştırmak, lokmaları kolay yutabilmek ve pek çok çeşitli sebepten dolayı yemeklerimizin yanında içecek tercih ediyoruz.

Peki doğru mu yapıyoruz?

Bildiğimiz üzere sindirim süreci, ağızdan başlayıp mide ve bağırsaklarda devam ediyor.

Mide, yediğimiz yiyecekleri parçalamak için hidroklorik asit ve enzimler salgılıyor. Ancak yemeğin yanında çok sıvı tüketmek, bu süreci olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle fazla sıvı tüketimi, mide asidinin seyreltmesine yol açarak sindirimi bile yavaşlatabiliyor. Bunun sonucunda yiyecekler midede daha uzun süre kalıyor, bu da o meşhur yemek sonrası şişkinlik ve rahatsızlık hissine neden oluyor.

Araştırmalar, bu etkinin çok küçük olduğunu gösterse de bazıları için sindirim sistemi, bu duruma uyum sağlayamıyor. Özellikle proteinlerin sindiriminde önemli rol oynayan pepsin gibi enzimlerin verimliliği, mide asidinin seyreltildiği durumlarda azalıyor. Bu durum da yiyeceklerin, tam olarak sindirilememesine yol açabiliyor.

Yemek esnasında fazla sıvı alımı, yiyeceklerin ince bağırsağa daha hızlı geçmesine neden olabilir.

Bu da sindirilmemiş gıdaların erken bağırsaklara ulaşmasına yol açarak, besin emilimini azaltır. Özellikle vitamin ve mineraller gibi mikro besinlerin emilimi olumsuz etkilenir, uzun vadede besin eksiklikleri ortaya çıkabilir.

Yüksek kalorili içecekler de yemekle tüketildiğinde günlük kalori alımını artırarak kilo alımına neden olur. Uzmanlara göre bu tür içeceklerin yemek sırasında tüketilmemesi daha sağlıklı.

Ve atlamamamız gereken en önemli şeylerden birisi de sıvı tüketmek, hızlı yemek yeme alışkanlığına teşvik edebilir. İçecekler, yiyeceklerin mideden daha hızlı geçmesine neden olduğu için çiğneme süresini azaltarak doygunluk sinyallerinin beyne ulaşmasını geciktirebiliyor.

Yemekle birlikte makul miktarda içecek tüketmek, genelde bir sorun teşkil etmiyor. Ancak tabii ki dikkat edilmesi gereken konulara özen göstererek…

Kaynaklar: Prof. Dr. Derya Uludüz, healthline
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.