Dolar 34,0778
Euro 38,0489
Altın 2.833,75
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Göz Bantları Uyku Kalitenizi ve Öğrenme Performansınızı Arttırabilir mi?

Ne de çok severiz değil mi uykuyu? Özellikle bazılarımız. Güne zinde başlamak, enerjik hissetmek ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarı uykunun kalitesi de oldukça önemli.

Göz Bantları Uyku Kalitenizi ve Öğrenme Performansınızı Arttırabilir mi?
20 Eylül 2024 00:40
21

Peki ya bu kaliteyi sağlamanın yolları nedir? Son zamanlarda birçok insan, bunun için göz bantlarını kullanıyor.

Bu basit yöntem gerçekten uyku kalitemizi etkiliyor mu yoksa sadece uykumuza eşlik mi ediyor?

Göz bantları, basit bir şekilde ışığı bloke ediyor.

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için ışık, uykunun düşmanı durumunda. Sokak lambaları devreye girdi mi ya da geceleri bir şekilde ışığa maruz kaldığımızda uyku kalitemiz de bozuluyor.

Uyku kalitesini arttırmak ve uykuya rahat dalabilmek için salgılanan melatonin hormonu, yapay ışıklar yüzünden salgılanmakta zorlanabiliyor.

Göz bantları ise yapay ışığı bloke ederek hem melatonin salınımına olumlu katkı sağlıyor hem de daha rahat uyumamızı sağlıyor.

Göz bantlarının en büyük avantajı, uykunun derinleşmesine yardımcı olması.

Yapılan araştırmalar, uyku sırasında tamamen karanlık bir ortamda bulunmanın derin uyku evresine geçişini hızlandırdığını ve REM uykusunu daha verimli hâle getirdiğini gösteriyor.

Ayrıca göz bandı kullanan insanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ertesi gün yeni bilgilerin kodlanmasının kolaylaştığı da ortaya çıkıyor.

Yani göz bandı kullanıyorsanız hem kaliteli bir uyku sizin oluyor hem de ertesi gün için kendinize epey bir iyilik yapmış oluyorsunuz.

Her göz bandını da kullanmamak gerek.

Bazı insanlar için göz bantları rahatsız edici olabilir. Bu yüzden de cildinize uygun ve rahatsız etmeyecek, kaliteli göz bantları seçmenizde fayda var.

Pamuk veya ipek, hafif göz bandı seçenekleri yüzünüzde neredeyse hiç yokmuş hissi verebilir. Nefes alabilen yapıdaki bir bant seçerek deliksiz bir uykuya geçiş yapabilirsiniz.

“Ben yüzümde bir şeyle uyuyamam.” demeyin ve denemeden karar vermeyin. Belki de uyku düzeninizi küçük ama etkili bir parça ile değiştirebilirsiniz.

Kaynaklar: Heatlh Harvard, National Library of Medicine, Healthline

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.