Dolar 34,0778
Euro 38,0489
Altın 2.833,75
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Biden Nevada’daki lityum projesinin onayına yaklaşıyor

Biden Nevada’daki lityum projesinin onayına yaklaşıyor

Biden Nevada’daki lityum projesinin onayına yaklaşıyor
20 Eylül 2024 00:26
22
Biden yönetimi, ABD’de elektrikli araç pilleri için önemli bir lityum kaynağı olması beklenen ioneer Ltd’nin Nevada’daki Rhyolite Ridge lityum madenini onaylamaya çok yakın. ABD Arazi Yönetim Bürosu (BLM) Perşembe günü nihai çevresel etki raporunu yayınladı ve madenin izni konusunda son kararın verilmesinden önce zorunlu bir inceleme sürecini başlattı.

Las Vegas’ın yaklaşık 360 kilometre kuzeyinde yer alan önerilen maden, Kuzey Amerika’nın önemli bir lityum kaynağı olması ve yıllık tahmini 370.000 elektrikli aracı çalıştırmaya yetecek kadar metal üretmesi bekleniyor. Ford Motor Co. (NYSE:F) 2022 yılında ioneer ile bağlayıcı bir tedarik anlaşması imzalamıştı.

Lityum, ABD Jeolojik Araştırma Kurumu tarafından ekonomi ve ulusal güvenlik için kritik bir mineral olarak kabul ediliyor. ABD Enerji Bakanlığı geçen yıl ioneer’e maden geliştirme için 700 milyon dolara kadar kredi vermeyi taahhüt ederek, hükümetin yerli üretimi artırma konusundaki kararlılığını vurguladı.

Maden sahası aynı zamanda bölgeye özgü ve 2021’de nesli tükenmekte olan türler listesine alınan Tiehm’s buckwheat çiçeğinin yaşam alanıdır. BLM, ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi ve ioneer ile işbirliği yaparak, madenin tasarımında değişiklikler ve kapsamlı bir koruma planı da dahil olmak üzere bitkiyi korumak için önemli önlemler almıştır.

BLM direktörü Tracy Stone-Manning, yönetimin temiz enerji geleceğini takip ederken kamu arazilerinin sorumlu yöneticileri olma konusundaki kararlılığını vurguladı. Çevresel raporun 30 günlük inceleme süresi, federal izin sürecinin standart bir parçasıdır.

ioneer’in CEO’su Bernard Rowe, raporun şirketin hükümetle işbirliği yapma ve çevresel endişeleri ele alma çabalarının bir yansıması olduğunu belirtti. Rowe, “Bu, benimsediğimiz yaklaşımın bir kanıtıdır ve bu yaklaşım, katılım sağlamak, hassas konuları ele almak ve çözümler üretmeye çalışmaktı. Ve bunu başardık,” dedi.

Proje, Tiehm’s buckwheat’in varlığı nedeniyle bazı çevre gruplarının muhalefeti ile karşılaştı. 2020 yılında 17.000’den fazla bu bitkinin açıklanamayan ölümü, çiçeklere karşı kasıtlı bir eylem suçlamalarına yol açtı, ancak ioneer herhangi bir suçlamayı reddetti. ABD hükümeti kaybı sincaplara atfetti.

Madenin onaylanması, projeye gerekli izinlerin alınması şartıyla 490 milyon dolar karşılığında %50 hisse almayı kabul eden Güney Afrika merkezli Sibanye Stillwater (NYSE:SBSW) için de kilit bir faktördür.

New York’ta işlem gören ioneer hisse senetleri, çevresel raporun yayınlanmasının ardından Perşembe sabahı %11 artış gösterdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.