Dolar 34,0801
Euro 38,0567
Altın 2.834,49
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Biden, Fed faiz indirimi sonrası ekonomik ilerlemeyi vurguluyor

Biden, Fed faiz indirimi sonrası ekonomik ilerlemeyi vurguluyor

Biden, Fed faiz indirimi sonrası ekonomik ilerlemeyi vurguluyor
20 Eylül 2024 00:42
18
Federal Reserve’in faiz indirimi sonrasında, Başkan Joe Biden bugün enflasyonun kontrol altına alınması ve istihdamın artırılması konusundaki ilerlemeleri övecek. Washington Ekonomi Kulübü’nde düzenlenecek bir etkinlikte, ülkenin COVID-19 pandemisinden ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası yaşanan enflasyon artışından toparlanmasını değerlendirecek.

Biden’ın özel kalem müdürü Jeff Zients, bazı ekonomistlerin enflasyonu düşürmek için bir resesyonun gerekli olduğu beklentisinin aksine, yönetimin politikalarının iş yaratma ve ücret artışlarında etkili olduğunu vurguladı.

Yerli üretimi genişletmeye, temiz enerji ve altyapıya yatırım yapmaya ve yaşlılar için ilaç maliyetlerini düşürmeye odaklanan bu politikalar, 16 milyon iş yaratılmasına katkıda bulundu. Bu başarılara rağmen, anketler Amerikalıların ekonomi ve enflasyon konusundaki endişelerinin devam ettiğini gösteriyor.

Demokrat aday olarak öne çıkan Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde eski Başkan Donald Trump ile yakın bir yarış içinde.

Yakın tarihli bir Reuters/Ipsos anketi, Trump’ın enflasyon konusunda Harris’e göre bir avantajı olduğunu algılandığını gösteriyor. Bu, Biden’ın görev süresi boyunca artış gösteren önemli bir endişe kaynağı. Buna rağmen, Biden ve Harris yaşam maliyetlerini daha da düşürme ve ekonomiyi güçlendirme konusunda kararlı.

Zients, Biden’ın bakış açısını şöyle aktardı: “Başkan, bunun zafer turu atmak için uygun bir zaman olmadığını biliyor. Bu nedenle ekonomiyi güçlendirmek, daha fazla iş yaratmak ve önemli olan maliyetleri düşürmek için önümüzdeki çalışmalardan bahsedecek.”

Federal Reserve Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günkü faiz indirimi kararı hakkında yorum yaparken, ekonominin gücünü kabul etti ancak iş piyasasındaki olası bir zayıflamayı önleme ihtiyacına da değindi. Mevcut işsizlik oranı %4,2 olup, Fed’in Mart 2022’de başlayan faiz artırım kampanyasından bu yana yükseldi.

Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard, Fed’in faiz indiriminin enflasyonun pandemi öncesi seviyelere döndüğünün kesin bir işareti olduğunu belirtti. Mortgage oranlarındaki düşüşün somut faydalarına dikkat çekti; ortalama ev alıcısının yıllık yaklaşık 5.000$ tasarruf etmesinin beklendiğini ve oranlar düştükçe tasarrufun artacağını vurguladı. Benzer tasarruflar yeni araba alıcıları için de öngörülüyor.

Brainard ayrıca konut maliyetlerini düşürme, çocuk bakımını destekleme ve işçi sınıfı aileler için ilerlemeyi sürdürme çabalarının gerekliliğine değindi. Beyaz Saray, Orta Doğu’daki artan gerginlikler gibi küresel riskleri izliyor, ancak şu anda genel ekonomik görünüm için önemli tehditler öngörmüyor.

Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.