Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Yağmurlu
İstanbul
9°C
Yağmurlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 13°C
Çar 12°C

Akkuyu bir ilk olacak! Türkiye 664 milyon dolar harcadı

Tamamlandığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’ü karşılayacak Türk-Rus ortaklığında inşa edilen Akkuyu NGS’de 664 milyon dolarlık yerli malzeme kullanıldı.

Akkuyu bir ilk olacak! Türkiye 664 milyon dolar harcadı
20 Eylül 2024 16:38
44

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali ve dünyanın en büyük nükleer inşaatı olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh ile bir araya gelen Şahin, Akkuyu NGS projesinde iş birliklerinin devam edeceğini belirterek, TSE’nin Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından yetkilendirilmesi ile sağladığı hizmetler sonucunda Akkuyu NGS projesinde yaklaşık 664 milyon dolar değerinde yerli malzemenin kullanıldığını açıkladı.

TSE’DEN KAPSAMLI DENETİM VE EĞİTİM HİZMETLERİ

TSE’nin 2018-2022 yılları arasında nükleer güvenlik denetimleri ile ilgili Nükleer Düzenleme Kurumuna teknik destek kuruluşu olarak hizmet verdiğini ve sonrasında da 8 Nisan 2022 tarihinde Nükleer Yapı Denetimi Kuruluşu (NYDK) olarak yetkilendirildiğini belirten Şahin, bu kapsamda TSE’nin çeşitli gözetim ve eğitim hizmetleri sunduğunu ifade etti. Şahin, Akkuyu NGS projesi kapsamında verilen hizmetleri şu şekilde sıraladı:

“İmalatçıların onaylanması ile inşaat, saha ve montaj denetimleri ve imalat denetimleri kapsamında teknik destek, bağımsız gözetim şirketi olarak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde yapımı süren tesislerde gözetim hizmeti, eğitim hizmetleri olarak da TS EN ISO/IEC standartları ve diğer ilgili konularda çeşitli eğitimler verilmiştir.”

TÜRKİYE’NİN NÜKLEER PROJELERİNDE YERLİ KURUMLARIN ROLÜ ARTACAK

Türkiye’de gerçekleştirilen ve planlanan nükleer projelerde yapı denetim ve uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin etkinliğini artırmayı hedeflediklerini belirten Şahin, “Sinop Nükleer Güç Santrali başta olmak üzere ülkemizde yapılacak nükleer güç santrallerinde en geniş kapsamda yerli bir kurum olarak hizmet vermek öncelikli stratejimizdir” dedi.

Şahin, NGS’nin inşasında TSE olarak aldıkları iş bitirme ile hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda hizmet vermeyi amaçladıklarını vurguladı. Şahin, TSE’nin bu projedeki varlığının teknoloji ihracatı yoluyla küresel nükleer enerji pazarında yer almasının ve yerlilik payının artırılmasının stratejik ve ticari önemi olduğuna dikkat çekti.

YERLİ ÜRETİCİLERE DESTEK

TSE’nin 7 Ocak 2020 tarihinde Ana Malzeme Onay Kuruluşu (MMO) olarak yetkilendirildiğini belirten Şahin, yerel katkının artırılması için malzeme onay süreçlerinin titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Şahin, “Nükleer güvenlik sınıfında olmayan ürünlerde yerel katkıyı artırmak amacıyla malzeme onay kuruluşu olarak uygulama projeleri ve GOST standartları ile ulusal mevzuat arasında karşılaştırma raporları düzenliyoruz. Bu raporlar doğrultusunda oluşturulan teknik kararlar, yüklenici firmalarla paylaşılmakta ve onay verilmesinin ardından ürünlerin sertifikasyonu gerçekleştirilmektedir. Bu süreç, ülkemizdeki sanayicilerin sektördeki yerlerini sağlamlaştırmasına katkı sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

664 MİLYON TUTARINDA YERLİ MALZEME TEDARİK EDİLDİ

Şahin, “TSE’nin yetkilendirilmesi ile verdiğimiz hizmetler sonucunda yaklaşık 664 milyon dolar tutarında yerli malzeme sanayicilerimizden tedarik edilerek Akkuyu NGS projesinde kullanıldı. Yapı malzemesi ve donatı çeliği için 300 milyon dolar, ekipman üreticilerinden ise 364 milyon dolar yerli malzeme tedarik edilerek projeye katkı sağlandı. Bu malzemelerin tip ve özel testleri Enstitü laboratuvarlarımızda gerçekleştirildi ve ürünler belgelendirildi” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.