Dolar 34,5595
Euro 36,1679
Altın 2.999,32
BİST 9.482,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 11°C

Windows 10 vs Windows 11: Oyun Performansı Nasıl?

Windows 10 vs Windows 11: Oyun Performansı Nasıl?

Windows 10 vs Windows 11: Oyun Performansı Nasıl?
19 Eylül 2024 10:29
97

Windows 11’in 5 Ekim 2021 tarihindeki tartışmalı çıkışıyla birlikte bilişim dünyası ikiye bölünmüştü. Aradan neredeyse üç yıllık süre geçmesine rağmen tartışmalar halen devam ediyor. Peki güncel durum nasıl? Oyun performansı ne alemde? Windows 10 ve Windows 11 arasında nasıl farklar var?

Microsoft’un son işletim sistemi üç yıl içinde sayısız güncelleme aldı. Eksik özellikler getirildi, hatalar düzeltildi. Bir süre öncesinde Windows 11 ve Windows 10 arasındaki tüm farklara bakmış, genel bir özet geçmiştik. Şimdi ise bazı güvenilir kaynaklardan gelen test sonuçlarını da kullanarak oyuncuları ikiye bölen iki işletim sisteminin oyun performansına göz atacağız.

  • Windows 11 vs Windows 10: Geçiş Vakti mi, Farklar Neler?

Yazılım devi, sorunlu olarak kullanıma sunulan Windows 11 ile tam olarak umduğunu bulamadı, istediği kullanıcı oranına ulaşamamıştı. Son zamanlarda ise W11 kullanıcılarında gözle görülür bir artış yaşandı. Diğer taraftan Windows 10 halen milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Hatta Steam’e üye olan oyuncuların halen %49’u eski işletim sisteminden vazgeçmiş değil.

Windows tabanı oldukça geniş, dünya üzerinde milyarlarca kullanıcısı var. Ayrıca her kişinin sistemi ve donanımları farklı. Bu nedenle her türlü yorumu görmek mümkün. Windows 11’de sistemin daha stabil çalıştığını ve oyunlarda daha iyi performans aldığını söyleyen de var, Windows 10’a geri döndüğünde oyun performansının daha iyi hale geldiğini söyleyen de..

  • Windows 11 Oyun Performansı Nasıl Artırılır?

Testlerde Windows 11 “Memory Integrity (Bellek Bütünlüğü)”, diğer adıyla “Core Isolation (Çekirdek Yalıtımı)” özelliğinin devre dışı bırakıldığını belirtelim. Ancak tüm kullanıcılar özelliği devre dışı bırakacak diye bir kaide yok. Bazı kaynaklara göre bu özellikle çok fazla CPU kaynağı kullanıyor ve bazı oyunlarda performansı etkileme potansiyeli var. Windows 10’da ise Memory Integrity varsayılan olarak devre dışı. Bu güvenlik özelliği bazı oyunlarda performansı önemli ölçüde düşürebiliyor.

Testlerde her iki işletim sisteminin de güncel sürümü kuruluydu: Windows 10 2022 Güncellemesi (Sürüm 22H2) ve Windows 11 2023 Güncellemesi (Sürüm 23H2). Intel ve AMD’nin farklı işlemcilerinin yanı sıra sistemde RTX 4090 takılıydı.

Baldur’s Gate 3

AMD ve Intel çipler üzerinde yapılan Baldur’s Gate 3 testlerinde, iki işletim sistemi arasında herhangi bir performans farkı ortaya çıkmıyor. 1-2 FPS’lik farklar hata payı dahilinde olduğundan bahsetmeye gerek yok.

The Last of Us Part 1

The Last of Us Part 1 testlerinde aynı şekilde sonuçlar oldukça yakın. Ancak Windows 10 bazı noktalarda birkaç FPS daha fazla veriyor. Yani %1-2 seviyesinde üstünlük var, buna üstünlük diyebilirsek. Eski nesil Windows çok az daha hızlı.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

Cyberpunk 2077 ise tamamen farklı bir hikaye. Daha eski olan Windows 10, tüm işlemcilerle yeni nesil Windows 11’den daha iyi performans gösterdi. 7800X3D ile kare hızı oranı yaklaşık %10, 7700X ile yaklaşık %3 arttı.

Intel tarafında da benzer bir senaryo söz konusu. Windows 10’da Core i7-14700K ile %6, Core i7-12700K ile %7’lik artış elde edildi. Neden bu denli farklar var yorumlamak zor. Sizler de iki işletim sistemi arasında geçiş yaptıysanız yorumlarınızı aşağıda bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca her zaman Technopat Sosyal‘de diğer kullanıcılarla fikir alışverişi yapabilirsiniz.

Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy gibi yeni çıkan ve ağır olan diğer oyunlar, Cyberpunk 2077: Phantom Liberty hariç olmak üzere diğer oyunlarla benzer sonuçlar verdi. Windows 10 ile Windows 11 arasında performans farkı yok.

Assetto Corsa Competizione

Assetto Corsa’da küçük farklılıklar göze çarpıyor. Windows 10, Ryzen 7700X ile %3 ve Ryzen 7800X3D ile %2 daha hızlıydı. Biraz önce de söylediğimiz gibi, bunlar göze çarpan üstünlükler değil. Ancak yine de önceki sürümün küçük farklarla daha iyi kare oranları sağladığını söylemek mümkün.

Spider-Man Remastered

Spider-Man Remastered’ın sonuçları Hogwarts Legacy ve The Last of Us Part 1 ile çok benzer, performans farkı yok. Sadece Ryzen 7 7700X biraz diğerlerinden ayrışmış görünüyor. Ortalama kare hızı 146’dan 149’a, %1 düşük FPS oranı ise 116’dan 117’ye çıkmış.

Homeworld 3

Homeworld 3 de Windows 10’da daha iyi sonuçlar veren oyunlardan biri. 3D V-Cache teknolojili 7800X3D kullanıldığında aradaki fark %6’ya kadar çıkarken, 7700X ile %4 gibi FPS artışı söz konusu.

AMD gibi, Intel’in çipleri de Windows 10 kullanıldığında %3-5 oranında daha hızlıydı. Üstünlük Cyberpunk’ta daha fazla olsa da, Homeworld fark yaratan oyunlar arasında yer alıyor.

A Plague Tale: Requiem

Öte taraftan A Plague Tale: Requiem, Cyberpunk’a benzer şekilde farkın açılmasını sağlayan bir oyun. 7800X3D, Windows 10 kullanırken ortalama kare hızında %10 gibi kayda değer artış gördü. Garip şekilde, %1’lik düşüşlerde hiçbir değişiklik görünmüyor.

3D V-Cache’den yoksun olan 7700X, Windows 10’da %5 oranında artış sağlıyor. Intel’in iki Core i7 CPU’suyla yapılan testlere gelince, önceki skorlara benzer şekilde %3-4’lük performans iyileştirmeleri yaşandı. Önceki sonuçları da hesaba katarsak, genel olarak sonuçların birbiriyle örtüştüğünü görüyoruz.

Counter-Strike 2

Counter-Strike 2, Windows 10 ile kesinlikle daha iyi performans gösteren bir FPS oyunu. Ancak burada AMD’nin işlemcileri yer değiştiriyor. 7800X3D ile %3, 7700X ile %10’luk FPS farkı sonuçlara yansıyor.

Diğer taraftan, Intel’in CPU’ları daha büyük artışlar gördü. Microsoft’un eski işletim sistemi kullanıldığında 14700K %11, 12700K ise %7 daha yüksek sonuçlar veriyor. Toparlayacak olursak, Counter-Strike 2 diğer oyunlardan tamamen farklı gördüğünüz üzere. Ancak odak noktamız Windows. Her şekilde Windows 10 daha yüksek kare oranları sağlıyor.

Starfield

Starfield’da yine Windows 10 daha hızlı. 7800X3D %4, 7700X ise %2 artış görüyor. Diğer yandan, Intel işlemciler de Windows 10 kullanıldığında görülen %4’lük bir iyileştirmeyle benzer kazanımlar elde etti.

Horizon Forbidden West

Horizon Forbidden West ile her iki işletim sisteminde de aynı sonuçlar alındı. Birkaç FPS’lik küçük farklar yok değil, fakat önceki oyunlarda gördüğümüz büyük farklardan sonra 2-3 FPS dişe dokunur değil. Core i7-12700K’da eşitsizlik biraz daha belirgin. Ortalama oran 2 FPS, %1’lik oran ise 4 FPS artmış.

Hitman 3

Hitman 3’de Windows 10 aynı şekilde önde olsa da marj çok düşük. Windows 10 ve 11, %1-2 ile ayrışıyor.

Watch Dogs: Legion

Son oyun Watch Dogs: Legion’da Windows 10, 2-3 FPS’lik farklarla öne geçiyor. %2 civarındaki hız farkını pek konuşmaya gerek yok.

Doğrusu tüm Windows kullanıcıları sadece oyun oynamıyor. Yeni sürüm hem kullanıcı arayüzü hem özellikler açısından birçok farklılığa sahip. Ancak oyunlardan bahsettiğimizde, aradaki fark küçük veya büyük olsun Windows 10 daha önde. Hem Intel hem AMD imzalı dört farklı işlemciyle yapılan 13 kıyaslamadan beşinde önemli sayılabilecek farklar ortaya çıkıyor. Kalan oyunlarda ise küçük marjlarla bile Windows 10 önde.

Bu sonuçlar, çekirdek izolasyonu ya da bellek bütünlüğü olarak da bilinen VBS’nin her iki işletim sistemi için de devre dışı bırakılmasıyla gerçekleşti. Aslında geçmişte yapılan testlerde iki işletim sistemi daha farklı sonuçlar veriyordu. Hatta Windows 11’in önde olduğu durumlar bile vardı. Zaman içinde oyunlar, işletim sistemleri ve sürücüler güncelleme aldı. Ancak Windows 10’un üstünlük sağlaması şaşırtıcı, sebebi için ise bir şey söylemek zor.

Sözün özü, Windows 10 kullanmaktan memnunsanız, Windows 11’in yeni özellikleri pek de umrunuzda değilse yükseltme yapmanıza gerek yok. İki işletim sistemi arasında birçok farklılık olabilir, sonuçta karar sizin. Ancak odak noktanız oyunlar ise Windows 10’da kalmak size bir şey kaybettirmez, hatta kazandırabilir.

VBS olarak da bilinen sanallaştırma tabanlı güvenlik özelliği, Windows 11’in güvenli olmayan koddan izole edilmiş güvenli bir bellek bölgesi oluşturmasına olanak tanıyor. Hypervisor-Enforced Code Integrity (HVCI) adı verilen diğer yerleşik özellik ise imzasız veya şüpheli sürücülerin ve yazılımların belleğe girmesini önlemek için VBS’nin yeteneklerini kullanıyor. VBS ve HVCI, virüsten koruma yazılımınızı geçse bile kötü amaçlı faktörlerin verebileceği zararı sınırlayan bir koruma katmanı sağlıyor.

Oyun performansı ise ne yazık ki bu özellikten olumsuz etkilenmekte. HVCI ve VBS’yi kapattığımızda performansın hangi oranda değişiklik gösterdiğini tam olarak bilmiyoruz. Microsoft yalnızca oyun tarafında avantajlar sağlanacağını söylüyor ve hiçbir detay vermiyor. Bu güvenlik özelliklerinin kapatıldığında %5 ile %10 arasında performans artışı sağlayabileceği tahmin ediliyor.

Windows 11’e yükseltme yoluyla geçiş yaptıysanız VBS özelliği aktif olmuyor. Ancak temiz kurulumla Windows 11 ile kurulum yaparsanız veya Windows 11 ile gelen yeni bir bilgisayar alırsanız, VBS / HVCI otomatik olarak etkinleştirilebilir. Microsoft’un açıklaması ise şu şekilde:

Memory Integrity, saldırganların kendi kötü amaçlı kodlarını enjekte etmelerini önlemeye yardımcı oluyor ve işletim sistemine yüklenen tüm sürücülerin imzalanmış ve güvenilir olmasını sağlıyor. Performansa öncelik vermek isteyen oyuncular, oyun oynarken bu özellikleri kapatma ve oyun bittiğinde tekrar açma seçeneğine sahip. Ancak kapatılırsa cihaz tehditlere karşı savunmasız olabilir.

Microsoft, kullanıcılardan geri bildirim aldığını, hem Memory Integrity hem de Sanal Makine Platformu etkinleştirildiğinde performansın düşebileceğini söylemişti. Ayrıca şirket oyuncuların “bu özelliklerin kapatılabileceğini ve oyun bittikten sonra tekrar açabileceklerini” belirtiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.