Dolar 34,0730
Euro 38,0869
Altın 2.834,88
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Aksiyon Filmi Gibi: Elektrikli Arabalar Uzaktan Patlatılabilir mi?

Diğer araçların aksine yazılım sistemleriyle donatılan elektrikli araçlar, bazen kendiliğinden patlayabiliyor. Peki kendiliğinden değil de, saldırı amaçlı böyle bir şey olabilir mi? Elektrikli arabalar uzaktan patlatılabilir mi?

Aksiyon Filmi Gibi: Elektrikli Arabalar Uzaktan Patlatılabilir mi?
19 Eylül 2024 19:27
30

Lübnan’daki Hizbullah tarafından kullanılan iletişim cihazlarına yapılan siber saldırıda el telsizleri patlatıldı.

Bu olay, akıllara “Elektronik cihazları, telefonlarımızı uzaktan patlatabilirler mi?”, “Elektrikli araçlar uzaktan patlatılabilir mi?” gibi yeni soruları getirdi.

Evet, elektrikli arabalar uzaktan patlatılabilir.

Elektrikli araçlar, diğer araçlardan farklı olarak pek çok yazılım sistemiyle dolu. Saldırı düzenlemek isteyen kişi, arabanın kontrol sistemine (ECU) ulaşabilirse pek çok sisteme erişebilir. Bu sistemlere motor kontrolü ve batarya yönetimi dahil.

Batarya yönetim sistemine eriştiği takdirde; bataryaya fazla yükleme yaparak kısa devre ya da fazla ısıtma gerçekleştirilebilir. Hâliyle elektrikli arabada patlama olur. 

Kontrol sistemine erişilerek de patlama yapılabilir.

Elektrikli araçların uzaktan patlatılması için arabanın güncelleme yazılımlarına sızılabiliyor. Mesela bir saldırgan, elektrikli arabanın yazılım güncellemesine sahte bir güncelleme yüklerse aracın kontrol sistemini bozabilir. Bozulan sistem, patlamaya kadar gidebilir.

Elektrikli araba üreticileri, bu tehlikelere karşı güvenlik önlemi alıyor.

Evet, elektrikli arabalar uzaktan patlatılabilir ancak bunu öyle herhangi biri yapamaz. Çok ciddi profesyonellik gerektirir çünkü bu arabaların güvenlik önlemleri azımsanamaz. Yazılımlar ve güncellemeler, şifreleme ve kimlik doğrulamayla korunuyor.

Bunun yanı sıra bataryalar, fiziksel hasara karşı koruyucularla ve yangın önleyici maddelerle dolu. Bu yüzden elektrikli arabaları patlatmak teoride mümkün olsa da kolay bir şey değil.

Kaynaklar: Evengineering online, VSJ

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.