Dolar 34,9530
Euro 36,7083
Altın 2.995,63
BİST 10.041,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Az Bulutlu
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 10°C
Sal 11°C

Ağustos Böcekleri Küçücük Boyutlarına Rağmen Oldukça Gürültülü Sesler Çıkarmayı Nasıl Başarır?

Özellikle ağustos ayında seslerini duymaya alışık olduğumuz ağustos böcekleri, neredeyse susmak bilmezler ve sürekli olarak oldukça gürültülü bir ses çıkarırlar. Peki küçücük böcekler, bu kadar güçlü bir sesi çıkarmayı nasıl başarır?

Ağustos Böcekleri Küçücük Boyutlarına Rağmen Oldukça Gürültülü Sesler Çıkarmayı Nasıl Başarır?
19 Eylül 2024 20:14
57

Oldukça zeki olmalarına rağmen tembellikleriyle adından söz ettiren bu böceklerin çıkardığı sesler, sizce de oldukça yüksek ve rahatsız edici değil mi?

Gelin küçücük canlıların bu kadar fazla sesi nasıl çıkarabildiğine bakalım.

Ağustos böceklerinin bu sesi, yalnızca erkekleri tarafından üretilir.

Onların çağrılarını senkronize ettiği bir ritimleri vardır ve bu sayede dişileri kendilerine kolayca çekerler. Ek olarak erkek ağustos böcekleri bu sesi, genellikle çiftleşmeden önce bir kur çağrısı niyetiyle üretirler.

Onların çıkardıkları sesler, hava dalgalanmalarından da etkilenir. Ağustos böcekleri çoğunlukla güneş ışığını ve sıcaklığı çok severler. Ancak aşırı soğuk veya aşırı sıcak, onları biraz daha sakinleştirir.

Ortalama 3000 farklı türü bulunan bu canlıların her birinin, kendine özgü bir sesi vardır. Fakat çıkardıkları seslerin neden bu kadar yüksek olduğuna dair en yaygın teori bu seslerin, etraftaki yırtıcıları caydırabilme gücüdür.

Ağustos böceklerinin böylesine güçlü bir sesi üretilmesinin arkasında timbal ismi verilen eşsiz bir organa sahip olmaları vardır.

Her erkek ağustos böceğinin, ilk karın segmentinin arka ve yan yüzeyinde 2 adet dairesel zar bulunur. Ayrıca zar ile bağlantılı bir timbal kasının kasılması, kasın bükülmesine ve tıkırtı sesi üretmesine sebep olur.

Kav gevşediğinde bu timbal ses, geri sıçrar. Timbal kas kasılmalarının frekansı ise saniyede 120 ila 480 kez arasında değişir ve bu frekans, bu sesin insan kulağına sürekli gelmesi için oldukça hızlıdır. 

Ek olarak bu canlıların timbal titreşim frekanslarına benzer rezonans frekanslara sahip hava keseleri vardır ve böylece seslerini yükseltirler. Sonuç olarak da karakteristik, güçlü ve vızıltılı seslerini çıkarırlar. 

Kaynaklar: Britannica, Southern Living
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.