Dolar 34,0462
Euro 37,9983
Altın 2.822,89
BİST 9.957,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

BHP’den Yapay Zekâ Uyarısı Geldi: Bakır Kıtlığını Krize Dönüştürebilir!

BHP, yapay zekânın yaygınlaşmasıyla bakır talebinin hızla artacağını ve mevcut bakır kıtlığının derinleşebileceğini öngörüyor.

BHP’den Yapay Zekâ Uyarısı Geldi: Bakır Kıtlığını Krize Dönüştürebilir!
18 Eylül 2024 23:36
56

Dünyanın önde gelen madencilik şirketlerinden BHP, yapay zekânın yaygınlaşmasının bakır talebini önemli ölçüde artıracağını ve mevcut bakır kıtlığını daha da derinleştireceğini açıkladı. Şirketin finans direktörü Vandita Pant, yapay zekâ ve veri merkezlerinin enerji tüketiminin artmasıyla birlikte bakır ihtiyacının hızla yükseleceğini belirtti.

BHP, yapay zekânın ve veri merkezlerinin 2050 yılına kadar küresel bakır talebini yıllık 3.4 milyon ton artırabileceğini öngörüyor. Bugün veri merkezleri bakır talebinin sadece %1’ini oluştururken, bu oran 2050’ye kadar %6 ila %7’ye çıkabilir. Bu artış veri merkezlerinin yoğun bakır kullanımının ve elektrik iletimindeki artışın sonucunda yaşanacak.

BHP, bakır talebindeki patlamanın kıtlığı derinleştireceğini açıkladı

2021 yılında 30.4 milyon ton olan küresel bakır talebinin 2050’de %72 artışla yıllık 52.5 milyon tona ulaşmasını bekliyor. Bu durum bakır kıtlığını daha da kötüleştirebilir. BHP’nin, bu taleple başa çıkmak için önemli satın alımlar gerçekleştirdiği ve bu alımların, bakır envanterinin yetersiz kaldığı bir dönemde yapıldığı belirtiliyor.

BHP’nin uyarısı, bakır kıtlığının gelecekte daha da derinleşebileceğini ve bu sorunun, yapay zekâ teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte hızlanacağını gösteriyor. Bu durum bakır talebinin karşılanabilmesi için madencilik sektöründe önemli değişiklikler ve yatırımlar gerektirebilir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.