Dolar 34,0588
Euro 37,9142
Altın 2.801,44
BİST 9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Per 24°C
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C

Trump ABD seçmenlerinin gümrük vergisi desteğinde önde

Trump ABD seçmenlerinin gümrük vergisi desteğinde önde

Trump ABD seçmenlerinin gümrük vergisi desteğinde önde
16 Eylül 2024 03:54
40

Son Reuters/Ipsos anketi, ABD seçmenlerinin dar bir çoğunluğunun, eski Başkan Donald Trump’ın ithal ürünlere, özellikle Çin’den gelenlere, gümrük vergilerini artırma vaadini desteklediğini gösteriyor. Bu durum, 5 Kasım seçimleri öncesinde Trump’a Başkan Yardımcısı Kamala Harris karşısında ekonomik bir avantaj sağlıyor.

Hem Trump hem de Harris vergi indirimleri sözü vermiş olsa da, bağımsız ekonomi uzmanları aksi yönde tahminlerde bulunmasına rağmen, Trump’ın 35 trilyon dolarlık ulusal borcu azaltma olasılığının daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Pazartesi ve Salı günleri yapılan ankete göre, kayıtlı seçmenlerin %56’sı tüm ithalata %10 ve Çin’den yapılan ithalata %60 yeni gümrük vergisi getirmeyi savunan bir adayı destekleme olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtti. Buna karşılık, %41’i böyle bir adayı destekleme olasılıklarının daha düşük olduğunu ifade etti. Harris şu anda ulusal düzeyde Trump’ın 5 puan önünde, ancak başkanlık yarışının yaklaşık yedi kritik eyalette çekişmeli geçmesi bekleniyor.

American Enterprise Institute’dan bir anket uzmanı, Trump’ın avantajını 2017-2021 dönemindeki ABD ekonomisinin güçlü performansına ve seçmenleri ABD’nin ekonomik zorluklarının diğer ülkelerden, özellikle Çin’den gelen haksız rekabetin sonucu olduğuna ikna etme becerisine bağlıyor.

Anket ayrıca, Demokratların üçte birinin Çin mallarına daha yüksek gümrük vergisi getirmeyi destekleyen bir adaya oy verme olasılığının daha yüksek olduğunu, üçte ikisinin ise tam tersini düşündüğünü ortaya koydu. Bağımsız seçmenlerin görüşleri genel seçmen kitlesinin görüşlerini yansıtıyordu.

Başkanlığı döneminde kendisini “gümrük vergisi adamı” olarak adlandıran Trump, Çin’den ithal edilen ürünlere vergiler uygulamıştı. COVID-19 pandemisinden önce ABD ekonomisi düşük işsizlik ve tüketici vergi indirimleri ile olumlu işaretler gösterse de, ulusal borç artmış ve pandemi sırasında hızla yükselmişti.

Bu yılki seçim kampanyasında Trump, Harris’in de desteklediği bahşiş gelirlerinden gelir vergisini kaldırmak da dahil olmak üzere çeşitli vergi indirimleri önerdi. Perşembe günü, kayıtlı seçmenlerin %70’inin desteklediği fazla mesai ücretlerinden vergiyi kaldırma sözü verdi.

Trump’ın gümrük vergisi ve vergi indirimi önerilerine rağmen, Goldman Sachs dahil ekonomistler, bu tür politikaların ekonomiyi yavaşlatabileceği konusunda uyarıyor. Harris, Salı günkü başkanlık tartışmasında Goldman Sachs’ın değerlendirmesini tekrarladı ve birçok bağımsız ekonomistin Trump’ın politikalarının ulusal borca katkıda bulunacağına inandığını vurguladı.

Buna rağmen, ABD seçmenlerinin %37’si Trump’ı borcu azaltmaya odaklanma olasılığı daha yüksek olarak görürken, Harris için bu oran %30. Diğer %30 ise iki adaydan hiçbirinin bu konuyu ele almayacağına inanıyor.

Bütçe tahmincileri, Trump’ın vergi önerilerinin on yıl içinde federal açıklara en az 3 trilyon dolar ekleyebileceğini, Harris’in planlarının ise 2 trilyon dolardan daha az ekleyebileceğini veya potansiyel olarak borcu azaltabileceğini öngörüyor.

İş ortamının önceliklendirilmesi konusunda, seçmenlerin %47’si Trump’ı daha uygun bir ortam yaratma olasılığı daha yüksek olarak görürken, Harris için bu oran %37. Ancak seçmenler “benim ve ailem için iyi olan bir ekonomik ortam yaratma” konusunu değerlendirdiğinde Harris 1 puanlık bir avantajla öne geçiyor.

Seçmenler ayrıca Harris’i uygun fiyatlı sağlık hizmetleri ve altyapı geliştirmeye öncelik verme olasılığı daha yüksek olarak görüyor. Başkan Biden döneminde 2021 ve 2022’de önemli ölçüde artan enflasyon endişeleri arasında, ankete katılan seçmenlerin %43’ü Trump’ın “gıda ve benzin gibi günlük ihtiyaçların fiyatlarını düşürme” konusunda daha etkili olacağına inanırken, Harris’i tercih edenlerin oranı %36.

1.405 kayıtlı seçmenden çevrimiçi olarak yanıt toplayan Reuters/Ipsos anketinin hata payı yaklaşık 3 yüzde puan.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.