Dolar 34,0656
Euro 37,9204
Altın 2.806,23
BİST 9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 24°C
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 25°C

Pasifik Okyanusu’nda Dev Dalga! Şimdiye Kadar Görülen En Büyük “Haydut” Dalga Olarak Tarihe Geçti!

British Columbia kıyılarında kaydedilen dev dalga, tarihteki en yüksek haydut dalga olarak kaydedildi.

Pasifik Okyanusu’nda Dev Dalga! Şimdiye Kadar Görülen En Büyük “Haydut” Dalga Olarak Tarihe Geçti!
16 Eylül 2024 01:01
69

British Columbia kıyılarında meydana gelen dev dalga, tarihte kaydedilen en büyük haydut dalga olarak tanımlandı. Bu olağanüstü olayda, bir şamanda 17,6 metre yüksekliğe çıkan dalga, Şubat 2022’de yapılan incelemelerle doğrulandı. Bu bulgu haydut dalgaların ne kadar ekstrem olabileceğini gözler önüne serdi.

Haydut dalgalar, çevresindeki dalgaların iki katından daha yüksek olan dev su kütleleri olarak tanımlanır. İlk haydut dalga, 1995 yılında Norveç açıklarında gözlemlenen Draupner dalgası ile kaydedildi ve bu dalga, 26 metre yüksekliği ile bilimsel modelleri alt üst etti. Ucluelet yakınlarındaki dalga ise, çevresindeki dalgaların üç katı büyüklüğündeydi ve bu nedenle şimdiye kadar kaydedilen en büyük haydut dalga olarak kabul ediliyor.

17,6 metre yükseklikte dev su kütlesi Pasifik’te görüldü

Bu olay MarineLabs tarafından yapılan araştırmalarla belgelendive bilim insanları, haydut dalgaların nasıl oluştuğunu anlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Ucluelet ve Draupner dalgaları büyük hasara yol açmadan geçti, ancak haydut dalgalar deniz operasyonları ve can güvenliği açısından tehlike oluşturabiliyor. 

1970’lerde kaybolan bazı gemilerin, bu tür dev dalgalar yüzünden batmış olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, iklim değişikliği nedeniyle dalga yüksekliklerinin artması öngörülüyor, bu da haydut dalgaların daha sık ve güçlü hale gelebileceğini gösteriyor. MarineLabs CEO’su Scott Beatty, bu tür olayların kıyı güvenliğine katkıda bulunabileceğini ve deniz güvenliğinde önemli rol oynayabileceğini vurguluyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.