Dolar 34,0740
Euro 37,9324
Altın 2.814,58
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C

Nippon Steel’in U.S. Steel için teklifi 23 Eylül’deki kritik kararı bekliyor

Nippon Steel’in U.S. Steel için teklifi 23 Eylül’deki kritik kararı bekliyor

Nippon Steel’in U.S. Steel için teklifi 23 Eylül’deki kritik kararı bekliyor
14 Eylül 2024 02:28
30

Nippon Steel’in U.S. Steel için verdiği 14,9 milyar dolarlık satın alma teklifi, Amerika Birleşik Devletleri Yabancı Yatırımlar Komitesi (CFIUS) tarafından yoğun bir şekilde inceleniyor ve 23 Eylül’de kritik bir son tarih yaklaşıyor. Bu tarihte CFIUS, Başkan Joe Biden’a anlaşmayı ulusal güvenlik gerekçesiyle engellemeyi veya olası güvenlik endişelerini azaltacak koşullarla ilerlemesine izin vermeyi tavsiye edip etmeyeceğine karar vermek zorunda.

Önerilen devralma, Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump dahil olmak üzere yüksek profilli isimlerden muhalefet görerek önemli bir siyasi tartışma yarattı. Merkezi konu, ulusal altyapı ve savunma için gerekli malzemelerin üretiminde kritik öneme sahip bir şirket olarak görülen U.S. Steel’in yabancı mülkiyetine geçmesi.

Beyaz Saray danışmanı Saloni Sharma, yönetimin tutumunu vurgulayarak U.S. Steel’in Amerikan mülkiyetinde kalmasının önemini belirtti. Anlaşmanın siyasi etkileri, U.S. Steel’in yaklaşan başkanlık seçimlerinde kilit bir eyalet olan Pennsylvania’da bulunması nedeniyle artıyor. Harris’i destekleyen United Steel Workers sendikası da satın almaya karşı çıktığını ifade etti.

23 Eylül son tarihi yaklaşırken, ilgili şirketler anlaşmayı kurtarmak için aktif olarak çalışıyor. Bu, CFIUS’un 31 Ağustos tarihli, satın almanın ABD çelik tedarik güvenliği üzerindeki etkisi konusunda endişeler dile getiren mektubunun ardından geliyor. Yanıt olarak, Nippon Steel ve U.S. Steel, devralmanın aslında ABD çelik üretimini artıracağını savunan ve panelin endişelerini gidermek için süre uzatması talep eden 100 sayfalık detaylı bir mektup sundu.

Kararın 5 Kasım seçimlerinden sonraya ertelenmesi olasılığından bahsedildi ve kaynaklar, şirketlerin Chamber of Commerce gibi iş gruplarından gelen destek mektuplarının görüşleri lehlerine çevirebileceğini umduklarını belirtti.

Kapsamlı olan ve 90 güne kadar uzayabilen CFIUS incelemeleri, bazen şirketlerin sorunları çözmek için daha fazla zaman kazanmak amacıyla başvurularını geri çekip yeniden sunmalarıyla sonuçlanıyor, bu da inceleme sürecini etkili bir şekilde sıfırlıyor. Nippon Steel ve U.S. Steel ilk olarak Mart ayında inceleme için başvurdu ve Haziran ayında yeniden başvurma izni aldı, bu da 23 Eylül’de sona eren ikinci 90 günlük inceleme dönemini başlattı.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi, yaklaşan son tarihe rağmen önümüzdeki birkaç gün içinde bir karar alınmasının beklenmediğini belirtti. Ne CFIUS ne de Nippon Steel konu hakkında yorum yapmadı ve U.S. Steel yorum taleplerine yanıt vermedi.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.