Dolar 34,1059
Euro 37,9689
Altın 2.814,30
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C

Moody’s Yunanistan’ın görünümünü pozitife yükseltti, ‘Ba1’ notunu korudu

Moody’s Yunanistan’ın görünümünü pozitife yükseltti, ‘Ba1’ notunu korudu

Moody’s Yunanistan’ın görünümünü pozitife yükseltti, ‘Ba1’ notunu korudu
14 Eylül 2024 02:27
37

Moody’s Investors Service bugün Yunanistan’ın kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e yükseltti ve ülkenin ‘Ba1’ notunu korudu. Bu hamle, kredi derecelendirme kuruluşunun Yunanistan’ın ekonomik toparlanmasına olan güvenini yansıtıyor. Bu güven, daha güçlü bir bankacılık sektörü ve beklentileri aşan ekonomik performanstan kaynaklanıyor.

Yunanistan’ın bankacılık sektörü güçlü sağlık belirtileri gösterdi ve bu durum, ülkenin ekonomik başarılarıyla birlikte Moody’s’in ülke görünümünü yeniden değerlendirmesine neden oldu. Bu olumlu değişime rağmen, Moody’s hala Yunanistan’ı yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altında değerlendiren tek büyük kredi derecelendirme kuruluşu olmaya devam ediyor.

Bu açıklama, Yunanistan için bir dizi kredi notu yükseltmesi dalgasının ortasında geliyor. Hem S&P Global Ratings hem de Fitch Ratings, bu yılın başlarında Yunanistan’ın statüsünü yükselterek, ülkeyi 13 yıllık uzun bir sürenin ardından “çöp” kategorisinden çıkardı.

Yunan ekonomisi son yıllarda dikkat çekici bir direnç ve iyileşme gösterdi. 2020’den bu yana Yunanistan, Euro Bölgesi’nin en yüksek ulusal borcunu önemli ölçüde azaltmayı başardı. Borç seviyesi o zamandan beri 40 yüzde puan düşerek 2023’te ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) %160’ına geriledi. Tahminler, 2024 yılı sonuna kadar bu oranın GSYİH’nin %152’sine kadar düşeceğini gösteriyor.

Moody’s raporu, Yunanistan’ın ekonomik büyümesinin ve mali performansının tahminlerini aşma potansiyeline değindi ve ülkenin mali gücünün şu anda öngörülenden daha hızlı güçlenebileceğini belirtti. Görünümdeki bu olumlu revizyon, Yunanistan’ın ekonomik istikrarı ve kredi değerliliği açısından cesaret verici bir gidişatı işaret ediyor.

Reuters bu habere katkıda bulundu.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.