Dolar 34,0936
Euro 37,9309
Altın 2.814,74
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C

Citroen AMI, güneş panelleriyle birlikte Afrika kıtasını aşacak

Fransız otomobil üreticisi Citroen, Afrika kıtasında sürdürülebilir seyahatin mümkün olduğunu göstermek için “La Croisiere Verte” adını verdikleri 13.500 km’lik bir keşif yolculuğuna hazırlanıyor. Dört Citroen AMI elektrikli aracı, hafif ve …

Citroen AMI, güneş panelleriyle birlikte Afrika kıtasını aşacak
14 Eylül 2024 00:03
56
Fransız otomobil üreticisi Citroen, Afrika kıtasında sürdürülebilir seyahatin mümkün olduğunu göstermek için “La Croisiere Verte” adını verdikleri 13.500 km‘lik bir keşif yolculuğuna hazırlanıyor. Dört Citroen AMI elektrikli aracı, hafif ve kompakt yapılarıyla bu zorlu yolculukta başrolde olacak.

Citroen AMI, Afrika kıtasını keşfedecek

Afrika her zaman otomobiller için zorlayıcı bir yer olmuştur. Bunlar elektrikli araç olduğunda limitler biraz daha zorlayıcı oluyor. Citroen ise işleri daha da ilginç kılarak 13.500 km’lik Afrika yolculuğunu firmanın ucuz ve minik elektrikli aracı Citroen AMI ile yapacak. Elbette bu küçük araçların Afrika’nın kuzeyinden güneyine 13.500 km’lik bir seferi tek şarj ile tamamlaması mümkün değil.

Bunun için her bir AMI, statik şarj için 5.600 W gücünde güneş panelleri taşıyacak ve yol boyunca bu panelleri kurarak enerji ihtiyaçlarını karşılayacak. Bu yolculuğun bir amacı da kompakt ve hafif elektrikli araçların da uzun mesafelerde kullanılabilir olduğunu göstermek.

Ekip, Ekim ayında Paris’ten Marsilya’ya ve oradan da Fas’a geçerek güneye, Güney Afrika’nın Capetown kentine doğru yol alacak. Plan, ortalama 45 km/saat hızla, biri sabah erken saatlerde, diğeri öğleden sonra geç saatlerde olmak üzere iki vardiya halinde günde 200 km yol kat etmek ve güneş ışığının en yoğun olduğu saatlerde bataryaları şarj etmek.

Citroen AMI filosu, araçların çatısına entegre edilmiş güneş panelleri ile donatılacak olsa da esas enerji kaynağı araçların taşınabilir güneş paneli kitlerinden sağlanacak. Her araçta bulunan 5.600 W gücündeki paneller, yolculuk sırasında uygun konumlara kurularak statik şarj imkanı sunacak. Tüm araçlarda bulunan güneş panelleri toplamda 22 kW gücünde enerji üretme kapasitesine sahip olacak. Bu aynı zamanda küçük bir elektrikli aracı şarj etmek için ne kadarlık bir güneş enerjisi ve dolayısıyla paneli gerektirdiğini de gözler önüne seriyor.

Bu arada yolculuk için Citroen AMI araçları üzerinde bazı önemli değişiklikler yapıldı. Araçların 70 km menzil sunan standart 6 kWh bataryası, menzili 250 km’ye çıkaran daha büyük bataryalarla değiştirildi. Ayrıca, her bir arka tekerleğe tamburlu motorlar eklendi ve ekstra yerden yükseklik için şasi yüksekliği iki katına çıkarıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.