Dolar 34,0936
Euro 37,9309
Altın 2.814,74
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C

ABD’de tüketici güveni yeni zirveye ulaşırken ithalat fiyatları düşüyor

ABD’de tüketici güveni yeni zirveye ulaşırken ithalat fiyatları düşüyor

ABD’de tüketici güveni yeni zirveye ulaşırken ithalat fiyatları düşüyor
14 Eylül 2024 00:15
33
ABD’de tüketici güveni, enflasyonun düşmeye devam edeceği ve hane gelirlerinin iyileşeceği beklentileriyle Eylül ayında dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak, iş gücü piyasasına ilişkin algılar, istihdam artışındaki yavaşlamanın ortasında zayıflama belirtileri gösterdi.

Cuma günü açıklanan veriler, Ağustos ayında ithalat fiyatlarının sekiz ayın en büyük düşüşünü kaydettiğini gösterdi. Bu düşüş, mal fiyatlarındaki yaygın azalmaya bağlandı. Haftanın başlarında yayınlanan hükümet raporları, Ağustos ayında hem üretici hem de tüketici fiyatlarında sadece hafif artışlar olduğunu göstermişti.

Federal Reserve artık, geçen yılın güçlü istihdam artışından belirgin bir yavaşlama gösteren işgücü piyasasına odaklanma konusunda daha fazla esnekliğe sahip. Merkez bankasının Çarşamba günü politika gevşetme döngüsünü başlatması ve 25 baz puanlık faiz indirimine gitmesi neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

High Frequency Economics’ten ekonomist Carl Weinberg, düşük faiz oranları ve yavaşlayan enflasyonun birleşiminin, ekonomik görünüme ilişkin tüketici güvenini muhtemelen artırdığını belirtti.

Michigan Üniversitesi’nin ön tüketici güven endeksine göre, bu aydaki seviye 69.0’a yükseldi ve Ağustos ayının 67.9’luk son okumasını ve ekonomistlerin 68.5’lik tahminlerini aştı. Bu iyileşme, kısmen dayanıklı tüketim malları satın almak için daha elverişli koşullar ve önümüzdeki yıl için kişisel finans ve ekonomiye yönelik olumlu beklentilerden kaynaklandı.

Buna rağmen, önümüzdeki yıl işsizlik oranının artacağını bekleyen tüketicilerin sayısında bir artış oldu ve bu oran Ağustos ayındaki %37’den %39’a yükseldi. Anket ayrıca, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar arasında, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in olası başkanlığının ekonomik etkileri konusunda farklı görüşler olduğunu ortaya koyarak, duyarlılıkta partizan bir bölünme olduğunu gösterdi.

Gelecek yıl için enflasyon beklentileri üst üste dördüncü ay düşerek Aralık 2020’den bu yana en düşük seviye olan %2,7’ye geriledi, beş yıllık görünüm ise hafifçe yükseldi.

Finansal piyasalar, Federal Reserve’in yaklaşan politika toplantısı için beklentilerini ayarladı. CME Group’un (NASDAQ:CME) FedWatch Tool’una göre, 50 baz puanlık faiz indirimi olasılığı %43, 25 baz puanlık indirim olasılığı ise %57 olarak görülüyor.

Wall Street’te hisse senetleri, eski New York Fed Başkanı Bill Dudley’nin yarım puanlık faiz indirimi lehine yaptığı yorumların ardından yükselişte işlem gördü. Aynı zamanda, dolar diğer büyük para birimleri karşısında değer kaybetti ve ABD Hazine tahvil getirileri düştü.

Federal Reserve, gecelik gösterge faiz oranını bir yılı aşkın süredir %5,25-%5,50 aralığında sabit tuttu. Bu oran, 2022 ve 2023 yıllarında 525 baz puan artırılmıştı.

Çalışma Bakanlığı’nın İşgücü İstatistikleri Bürosu, ithalat fiyatlarının Ağustos ayında %0,3 düştüğünü bildirdi. Bu, Aralık 2023’ten bu yana en büyük düşüş olup, yıllık bazda %0,8’lik bir artış gösterdi. Düşüş, ekonomistlerin %0,2’lik düşüş tahmininden daha fazlaydı.

Yakıt fiyatları %3,0 düşerken, petrol ürünleri %3,2 geriledi. Ek olarak, gıda fiyatları Temmuz ayındaki önemli artışın ardından hafif bir düşüş gösterdi. Gıda ve yakıt hariç çekirdek ithalat fiyatları, Temmuz ayındaki istikrarlı dönemin ardından %0,1 düştü. Doların gücü, ithal enflasyonun kontrol altında tutulmasına katkıda bulunan bir faktör oldu.

J.P. Morgan’dan ekonomist Michael Hanson, dolar dalgalanmalarının ithalat fiyatları üzerindeki gecikmeli etkisini göz önünde bulundurarak, yakıt dışı ithalat fiyatlarının ilerleyen dönemde ılımlı bir şekilde artmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Diğer detaylarda, petrol hariç ithal sanayi malzemeleri ve malzeme fiyatları %0,4 düşerken, sermaye malları fiyatları marjinal bir artış gösterdi. İthal motorlu taşıt ve motor fiyatları değişmedi ve otomotiv hariç ithal tüketim mallarının maliyeti düşmeye devam etti.

Önemli ticaret ortaklarından ithalat fiyatları da değişiklikler gösterdi; Çin’den ithalat %0,2, Kanada malları %1,4 ve Meksika malları %0,3 düştü. Buna karşılık, Avrupa Birliği’nden ithal edilen mallar %0,2 artış gösterdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.