Dolar 35,2039
Euro 36,7312
Altın 2.958,77
BİST 9.626,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Sal 14°C
Çar 11°C
Per 9°C
Cum 10°C

30 Yıl Boyunca Yemek Yemeden Hayatta Kalabilen ve -270 ila 150 Dereceye Dayanabilen Su Ayılarının Gerçeküstü Denebilecek Özellikleri

Tardigradalar (su ayıları), bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi inanılmaz özelliklere sahip ve bu özellikleri sayesinde yüz milyonlarca yıldır varlıklarını sürdürüyorlar. Birbirinden şaşırtıcı özellikleri için okumaya devam edebilirsiniz…

30 Yıl Boyunca Yemek Yemeden Hayatta Kalabilen ve -270 ila 150 Dereceye Dayanabilen Su Ayılarının Gerçeküstü Denebilecek Özellikleri
14 Eylül 2024 22:13
53

Bilim dünyasının hayretle izlediği tardigradalar, hayatta kalma mucizesi olarak bilinen mikroskobik canlılar. Aşırı sıcaklık veya soğukluk, radyasyon, uzay boşluğu gibi ölümcül şartlara dayanabiliyorlar. 

Bu olağanüstü yetenekleriyle dünyanın en dayanıklı canlısı olan su ayılarının dünyasını daha yakından inceleyelim…

Su ayılarının gerçeküstü denebilecek özellikleri

  • 30 yıl boyunca hiç yemek yemeden ve su içmeden hayatta kalabiliyorlar.
  • Diğer canlıların aksine uzayda yaşamlarını sürdürebiliyorlar.
  • Aşırı sıcak ve soğuk koşullara dayanabiliyorlar.
  • Yüksek basınçtan zarar görmüyorlar.
  • Binlerce yıl hayatta kalabiliyorlar.
  • Milyonlarca yıldır varlar ve evrendeki tüm olaylara rağmen hayatta kalmışlar.

30 yıl boyunca hiç yemek yemeden ve su içmeden hayatta kalabiliyorlar.

Tardigradalar, kriptobiyoz (donma ve oksijen eksikliği gibi olumsuz çevresel koşullara yanıt olarak oluşan metabolik bir durum) adlı bir duruma geçerek metabolik aktivitelerini neredeyse sıfıra indirip 30 yıla kadar hiç yemek yemeden ve su içmeden hayatta kalabiliyorlar.

Diğer canlıların aksine uzayda yaşamlarını sürdürebiliyorlar.

Dünya dışında hayatta kalabilen pek canlı yok ancak su ayıları, uzay boşluğunda bile hayatta kalabiliyor. 2007 senesinde yapılan deneyde, tardigradalar uzayda vakuma ve radyasyona maruz bırakılmalarına rağmen hayatta kalabilmişlerdi. DNA’larını onarma mekanizmaları sayesinde yüksek radyasyonun sebep olduğu hasarları düzeltebiliyorlar.

Aşırı sıcak ve soğuk koşullara dayanabiliyorlar.

Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi duran tardigradalar, -270°C seviyesinde soğuğa ve 150°C gibi aşırı yüksek sıcaklıklara dayanabiliyor. Yani yaşamın olamayacağı düşünülen yerlerde ve koşullarda bile hayatta kalabiliyorlar.

Yüksek basınçtan zarar görmüyorlar.

Su ayıları, okyanus tabanındaki en derin noktaların fazla basıncına bile dayanabiliyor. Hatta şöyle de ifade edebiliriz, normalden 1000 kat daha fazla yüksek basınçta zarar görmüyorlar.

Binlerce yıl hayatta kalabiliyorlar.

Tardigradalar, az önce bahsettiğimiz kriptobiyoz adlı duruma girdiklerinde hücrelerindeki suyun hemen hemen tamamını kaybedip metabolizmalarını durdurduklarında dış dünyadan etkilenmiyorlar ve binlerce yıl yaşayabiliyorlar. Koşullar elverişli olduğunda ise yaşama tekrar geri dönüyorlar. 

Milyonlarca yıldır varlar ve evrendeki tüm olaylara rağmen hayatta kalmışlar.

Tardigradaların ortalama 500 milyon yıldır evrende yaşadığı tahmin ediliyor. Bu 500 milyon yıl içinde binlerce çevresel değişikliğe ve kitlesel yok oluşlara rağmen bugünlere gelmişler.

İşte tüm bu inanılmaz özellikleri sayesinde evrendeki en zor koşullarda dahi varlıklarını sürdürebilme yeteneğine sahipler.

Kaynaklar: Britannica, Live Science, American Scientist
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.