Dolar 34,0576
Euro 37,9228
Altın 2.817,24
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C

Yüzyıllar Önce Başka Bir Şey Olup Sonradan Küçülen, Gözümüzün Kenarındaki Bu Pembe Şey Ne?

Gözümüzün iç kenarındaki minik pembeliğin amacı ne? Bir işlevi var mı? Günümüzde körelmiş olsa da önceden olan bir özelliğimizin kalıntısı olan bu küçük parçanın derinine inelim.

Yüzyıllar Önce Başka Bir Şey Olup Sonradan Küçülen, Gözümüzün Kenarındaki Bu Pembe Şey Ne?
13 Eylül 2024 15:44
34

Dikey değil de yatay olarak kapanan, üçüncü bir göz kapağınız olduğunu hayal edin. Muhtemelen hayal etmesi bile zor geliyordur. Aslında bu durum, deve, kedi, köpek gibi bazı hayvanlarda var çünkü bulundukları ortamda onlara avantaj sağlıyor.

Bizim gözümüzün içindeki, göz pınarı dediğimiz yerdeki o küçük şey ise geçmişte sahip olduğumuz üçüncü göz kapağının kalıntısı!

Evrimsel Biyolog Dorsa Amir; insan vücudunda artık bir amaca hizmet etmeyen evrimsel atıklardan bahsederken bu pembeliği de koymuştu.

Geçmişte sahip olduğumuz ancak şu anda bir amacı olmasa da vücudumuzda izlerini taşıdığımız bazı özellikler:

  • Kuyruk sokumu
  • Vücut kılları
  • Kulakları hareket ettirmek
  • Apandis
  • Yirmilik diş
  • Beşinci ayak parmağı
  • Üçüncü göz kapağı

Üçüncü göz kapağının bazı hayvanlara avantajı var.

Hayvanlardaki üçüncü göz kapağı; gözü nemli veya temiz tutmaya, irisi avcılardan korumaya, su altında görüş sağlamaya yarayabiliyor. Mesela develer, üçüncü göz kapağı sayesinde çölün fırtınalı ve kumlu ortamından korunuyorlar.

Ancak insanlarda, “plica semilunaris”  denen üçüncü göz kapağının günümüzdeki hâliyle hiçbir avantajı veya işlevi yok. Sadece orada duruyor. Zaten tam bir göz kapağı hâlinde de değil. Körelerek ufacık bir parçası kalmış.

Plica semilunaris’in zamanla neden köreldiği belli olmasa da insanların yaşadığı ortamın ve fizyolojisindeki değişikliklerin bu dokuyu gereksiz kılmış olabileceği tahmin ediliyor.

Kaynaklar: Dorsa Amir, Britannica
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.