Dolar 34,0600
Euro 37,9213
Altın 2.820,16
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C

UniCredit, Commerzbank hissesi alımı sonrası Almanya ile görüşmelerde

UniCredit, Commerzbank hissesi alımı sonrası Almanya ile görüşmelerde

UniCredit, Commerzbank hissesi alımı sonrası Almanya ile görüşmelerde
13 Eylül 2024 20:49
38
UniCredit, bu hafta başında Commerzbank’ta %9’luk hisse alımının ardından Alman hükümet yetkilileriyle görüşmelere başladı. İtalya’nın ikinci büyük bankasının bu hamlesi, Almanya’nın önemli finans kurumlarından birinin yabancı bir kuruluş tarafından potansiyel satın alınmasına ilişkin dikkat çekici bir gelişmeye yol açtı.

İtalyan bankanın hisse alımı beklenmedik bir hamleydi ve Commerzbank’ın yerel yönetiminden soğuk bir karşılık gördü. Yönetim, bir devralma fikrine karşı çıkıyor. Commerzbank’ta hala %12 hissesi bulunan Alman hükümeti, potansiyel bir birleşmeye temelde karşı olmadığını belirtirken, Commerzbank’ın işgücü de dahil olmak üzere güçlü muhalefetini kabul ediyor.

UniCredit CEO’su Andrea Orcel, bir birleşme olasılığını araştırmak için tüm paydaşlarla görüşmeye istekli olduğunu belirtti. Orcel’in stratejisi, Alman hükümetinden hisse satın almadan önce piyasadan hisse almayı içeriyordu. Bu hamle, Berlin’deki bazı yetkilileri rahatsız ettiği ve Commerzbank’ın Frankfurt’taki genel merkezinde hoş karşılanmadığı bildiriliyor.

Bu satın alma, sendikacılar arasında da endişe yarattı. Bir birleşme gerçekleşirse önemli iş kayıpları yaşanabileceğinden korkuluyor. Alman Verdi işçi sendikasının başkanı Frank Werneke, hükümeti bir devralmanın önüne geçmek için Commerzbank hisselerinin daha fazla satışını durdurmaya çağırdı.

2008 finansal krizi sonrasında devlet kurtarma operasyonuyla ayakta kalan Commerzbank, Almanya’nın önemli özel bankalarından biri ve ülkenin ekonomik belkemiğini oluşturan orta ölçekli şirketler olan Mittelstand’ın önemli bir kredi sağlayıcısı konumunda.

Hem UniCredit hem de Commerzbank, devam eden görüşmeler hakkında yorum yapmayı reddetti.

InvestingPro Öngörüleri

UniCredit, Commerzbank’ta stratejik bir hisse alırken, yatırımcılar ve piyasa gözlemcileri Alman bankasının finansal sağlığını ve performans metriklerini yakından takip ediyor. InvestingPro verilerine göre, Commerzbank yaklaşık 20,52 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip ve 8,74’lük düşük bir fiyat-kazanç (F/K) oranıyla işlem görüyor. Bu durum, kısa vadeli kazanç büyümesine göre potansiyel bir düşük değerlemeyi yansıtıyor. Şirketin 2024 yılının ikinci çeyreği itibarıyla son on iki aylık düzeltilmiş F/K oranı ise daha da düşük bir seviye olan 8,11’de bulunuyor.

InvestingPro İpuçları, Commerzbank’ın son hafta içinde %18,06’lık bir fiyat toplam getirisi ile önemli bir getiri elde ettiğini gösteriyor. Bu durum, bankanın daha uzun vadede güçlü performansıyla uyumlu; zira son bir yılda %57,42’lik yüksek bir getiri sağlamış. Ayrıca, Commerzbank hissesi 52 haftalık zirve fiyatının %94,79’unda işlem görerek 52 haftalık zirvesine yakın seyrediyor, bu da güçlü yatırımcı güvenini işaret ediyor.

Bu finansal göstergeler, Commerzbank’ın karlılığını ve piyasa konumunu yansıttığı için UniCredit ile devam eden görüşmelerde kritik bir rol oynayabilir. Daha derinlemesine analiz arayan yatırımcılar için, şirketin performansı ve potansiyeli hakkında daha fazla bilgi sağlayabilecek ek InvestingPro İpuçları mevcuttur. Daha fazla detay için: https://tr.investing.com/pro/CBKG

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.