Dolar 34,0600
Euro 37,9213
Altın 2.820,16
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C

PwC Çin’e Rekor Ceza ve Denetim Askıya Alma

PwC Çin’e Rekor Ceza ve Denetim Askıya Alma

PwC Çin’e Rekor Ceza ve Denetim Askıya Alma
13 Eylül 2024 20:45
40
Bugün önemli bir düzenleyici eylemde, PwC’nin Çin anakarasındaki denetim kolu, Çinli düzenleyiciler tarafından China Evergrande Group (HK:3333) üzerindeki denetim çalışması nedeniyle altı aylık iş askıya alma ve rekor 441 milyon yuan (62 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC), PwC Zhong Tian LLP’nin Evergrande’nin ana karadaki amiral gemisi birimi olan Hengda Real Estate’in 2019 ve 2020 yıllık sonuçlarını denetlerken gerekli denetim standartlarına uymadığını belirtti.

CSRC, PwC Zhong Tian’ı Evergrande’nin hileli faaliyetlerini gizlemek ve potansiyel olarak göz yummakla suçladı. Düzenleyici kurum, PwC’nin eylemlerinin hukuk ve iyi niyet ilkelerini ciddi şekilde zedelediğini ve yatırımcı çıkarlarını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Bu inceleme, CSRC’nin Mart ayında Evergrande’nin 2020’ye kadar olan iki yıllık dönemde 78 milyar dolarlık bir dolandırıcılık yaptığı iddialarından kaynaklanıyor. Uygulanan cezalar, Dört Büyük muhasebe firmasının Çin’de şimdiye kadar karşılaştığı en ağır sonuçları temsil ediyor.

2022’de Çin’in en çok kazanan denetçisi olan PwC Zhong Tian, son aylarda müşteri kaybı ve işgücü azaltımı yaşadı. Firma, Hengda denetimindeki eksiklikleri kabul etti ve PwC ağı, standartlarını karşılamayan çalışma kalitesinden duyduğu hayal kırıklığını ifade etti.

Bulgulara yanıt olarak, PwC Çin’in bölge kıdemli ortağı Daniel Li istifa etti ve firmanın küresel risk ve düzenleme lideri Hemione Hudson onun sorumluluklarını üstlendi.

Ayrıca, Maliye Bakanlığı (MOF), PwC Zhong Tian’a 2018’de Hengda ile ilgili denetim başarısızlıkları nedeniyle ayrı bir 116 milyon yuan (16 milyon dolar) para cezası verdi. CSRC ayrıca PwC Zhong Tian’ın Evergrande davasıyla ilgili 27,7 milyon yuan gelirini el koydu ve 297 milyon yuan para cezası uyguladı.

Cezai tedbirler, PwC’nin düzenleyici soruşturmanın ardından kendilerinden uzaklaşmaya başlayan devlete ait işletmeler ve finansal kurumlar da dahil olmak üzere önemli sayıda müşteri kaybettiği bir dönemde geliyor. PwC’nin müşterileri arasında Alibaba (NYSE:BABA) ve Tencent gibi büyük teknoloji şirketleri de bulunuyordu.

Bu gelişme, PwC’nin en büyük Çin anakarası borsaya kote müşterisi olan Bank of China da dahil olmak üzere 50’den fazla Çinli şirketin PwC’yi denetçi olarak atama planlarını sonlandırdığı veya geri çektiği bir trendi takip ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.