Kredi kartı inceliğinde telefon mümkün mü: Artık, evet!
Dünyanın en ünlü teknoloji devleri, çok yakında kredi kartı inceliğinde telefonlarla karşımıza gelebilir. Peki nasıl? İşte detaylar…
İsveç’teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kredi kartı inceliğinde akıllı telefonları mümkün kılabilecek çığır açan bir batarya teknolojisi geliştirdi. ‘Kütlesiz enerji depolama’ olarak adlandırılan bu sistem, telefonun gövdesinin tamamını veya bir kısmını oluşturabilecek şekilde tasarlandı.
Kredi kartı kadar ince telefon mümkün mü?
Akıllı telefon dünyası, her geçen gün daha ince ve hafif cihazlara doğru ilerliyor. Huawei’nin üç kez katlanabilir telefonu Mate XT’de kullandığı ultra ince bataryalar bu alanda atılan önemli adımlardan biri… Ancak İsveç’ten gelen yeni bir haber, gelecekte çok daha ince telefonlar görebileceğimizi gösteriyor.
Chalmers Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, karbon fiber kompozit malzemeden üretilen ve aynı zamanda cihazın gövdesi olarak da kullanılabilen bir batarya teknolojisi geliştirdi. Bu teknoloji, kredi kartı inceliğinde (0.76 mm) telefonların kapılarını aralıyor.
Araştırmacılar, karbon fiberin enerji depolama kapasitesini artırmak için yıllardır çalışıyordu. 2018’de başlayan çalışmaların sonucunda, malzemenin sertliğini ve enerji yoğunluğunu önemli ölçüde artırmayı başardılar. Güncel prototipler, alüminyum kadar sert ve 30Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip.
Bu teknoloji sadece akıllı telefonlarla sınırlı değil. Elektrikli araçlarda da devrim yaratma potansiyeline sahip.
Araştırma lideri Leif Asp konuyla ilgili şunları söyledi:
“Hafif ve enerji tasarruflu araçlara yatırım yapmak, enerjiden tasarruf etmek ve gelecek nesilleri düşünmek istiyorsak kaçınılmazdır. Elektrikli araçlar üzerinde yaptığımız hesaplamalar, rekabetçi yapısal bataryalara sahip olmaları durumunda bugün olduğundan yüzde 70’e kadar daha uzun süre yol alabileceklerini gösteriyor.”
Araştırmacılar, karbon fiberi bataryanın hem pozitif hem de negatif elektrotları olarak kullanarak bakır ve alüminyum gibi geleneksel akım toplayıcılara olan ihtiyacı ortadan kaldırdı. Ayrıca elektrotlardan kobalt ve manganez gibi çatışma minerallerini de çıkarmayı da başardılar.
Bu yeni batarya teknolojisi, lityum iyonlarını taşımak için sıvı bir elektrolit yerine yarı katı bir elektrolit kullanıyor. Bu tasarım, batarya hücresindeki yangın riskini azaltarak güvenliği artırıyor.
Bu teknoloji, Apple gibi dev şirketlerin iPhone’ların kasasını, hatta belki de tüm gövdesini karbon fiber bir bataryaya dönüştürmesine olanak sağlayabilir. Bu malzeme telefona sağlamlık katarken aynı zamanda enerji sağlayabilir. Ön tarafta ise M4 iPad Pro’da kullanılana benzer ultra ince bir OLED panel bulunabilir.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Gelecekte gerçekten ‘ultra ince’ olarak tanımlayabileceğimiz telefonlar görebilir miyiz? Görüşlerinizi bizle yorumlarda paylaşabilirsiniz.