Dolar 34,0573
Euro 37,9417
Altın 2.818,71
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C

Kedi ve Köpek Sahiplerinin Karakteri Farklı mı?

Sahip olduğumuz evcil hayvan kişiliğimiz ile ilgili bazı gerçekleri yansıtıyor olabilir mi? Mesela, kedi ya da köpek sahibi olan kişiler arasında bazı karakteristik farklar görülüyor mudur? Bu içerikte, bilimin verdiği yanıtı sizlere iletiyoruz.

Kedi ve Köpek Sahiplerinin Karakteri Farklı mı?
13 Eylül 2024 17:17
44

Literatüre kazandırılmış, “Personality Differences between Dog People and Cat People” (Köpek İnsanları ve Kedi İnsanları Arasındaki Kişilik Farklılıkları) isimli bir çalışma önemli bulgulara ulaştı.

Araştırma, kedi ve köpek sahibi olan bireylerin kişilik özelliklerini karşılaştırarak kişilik farklılıklarını daha net bir şekilde ortaya koymayı amaçlıyor.

İlk olarak araştırmanın metodolojisine bakmakta fayda var.

Araştırma kapsamında, 352’si kendini köpek insanı, 66’sı ise kedi insanı olarak tanımladığı, 418 üniversite öğrencisinin oluşturduğu bir örneklem ele alınıyor.

Katılımcıların %25,8’inin erkek, %74,2’sininse kadın olduğu, yaşlarınınsa 18 ila 22 arasında değiştiği belirleniyor.

Bu doğrultuda, katılımcıların temel kişilik özellikleri karşılaştırılıyor.

Peki bulgular neyi gösteriyor? Köpek sahiplerinin, sosyal çevrelerinde daha aktif olduğu görülüyor.

Araştırma kapsamında, köpek sahiplerinin kedi sahiplerine göre daha dışa dönük, sıcak kanlı ve sosyal olarak cesur olduğu tespit ediliyor.

Yani, köpek insanı olarak tanımladığımız köpek insanları bulgulara göre sosyal çevrelerinde daha aktif ve daha katılımcı olarak tanımlanıyor.

Kedi insanlarınınsa daha yaratıcı ve bireyselci eğilimlere sahip oldukları tespit ediliyor.

Araştırma bulguları, kedi sahiplerinin soyut düşünce, bağımsızlık ve yaratıcılık gibi özelliklerde köpek sahiplerine göre daha yüksek puanlar aldığını belirtiliyor.

Yani bulgulara göre, kedi insanlarının köpek insanlarına göre daha yaratıcı ve bireyselci eğilimlere sahip oldukları yorumu yapılıyor.

Cinsiyet açısından bakıldığındaysa, kadınlar arasında köpek sahiplerinin daha düzenli, kedi sahiplerinin ise daha özgüvenli olduğu tespit ediliyor.

Erkeklerde ise duygusal hassasiyete sahip olma durumu kedi sahiplerinde daha yüksek oranda görülüyor. 

Kaynak: Human-Animal Interaction Bulletin
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.