Dolar 34,0583
Euro 37,9476
Altın 2.817,44
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C

Batı Trakyalı Türkler, eğitimdeki yetkilerinin gasbedilmesine tepki gösterdi

Batı Trakya’daki Türklerin kurduğu Dostluk Eşitlik Barış Partisinin (DEB) Başkanı Çiğdem Asafoğlu Yunanistan’ın eğitimdeki yetki gaspına tepki gösterdi: Okullarımızda söz sahibi olmamız engellendi.

Batı Trakyalı Türkler, eğitimdeki yetkilerinin gasbedilmesine tepki gösterdi
13 Eylül 2024 20:50
34

Asafoğlu, Yunanistan’da yeni eğitim öğretim yılı dolayısıyla sosyal medyadan yayımladığı mesajda, Batı Trakya’daki Türk azınlık okullarının kapatılmasına ve Yunan hükümetinin Batı Trakyalı Türklerin eğitim alanındaki yetkilerini gasbetmesine tepki gösterdi.

Yunan hükümetinin 2 Eylül’de Gümülcine’deki Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde velilerin oylarıyla seçilmiş encümen heyetlerine danışmadan müdür ataması yaptığını belirten Asafoğlu, “Okullarımızda söz sahibi olmamız engellendi. Veliler tarafından seçilen ve yetkili kılınan encümen heyetleri, bürokratlar tarafından etkisiz kılındı ve yok sayıldı. Bu, Lozan Antlaşması’na aykırı bir tutum.” değerlendirmesinde bulundu.

Asafoğlu, ayrıca çocuk sayısının azlığı bahane edilerek kısa süre önce 4 azınlık okulunun daha kapatıldığına dikkati çekerek, “Azınlık eğitimini sorunlar yumağına çeviren yetkililer, azınlık eğitiminde yeni sorunlar üretme konusunda çok becerikliler.” görüşünü paylaştı.

Gümülcine ve İskeçe’deki Türk ortaokul ve liselerinde bugüne kadar müdürlerin görev sürelerinin uzatılması veya değiştirilmesi gibi kararlar velilerce seçilen encümen heyetlerinin görüşü alınarak yapılırken Yunan hükümeti, 2 Eylül’de Gümülcine’deki Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde encümen heyetlerine danışmadan müdür değişikliği gerçekleştirdi.

Bu durumu “hak ihlali” olarak gören Batı Trakyalı Türkler, Yunan hükümetinin Türk azınlık toplumunun kendi okulları üzerindeki söz hakkını gasbettiğini belirtiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.