Dolar 34,0669
Euro 37,8936
Altın 2.814,15
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
26°C
Hafif Yağmurlu
Çar 24°C
Per 26°C
Cum 24°C
Cts 25°C

Turkcell/Koç: Yılın ikinci çeyreğinde grup bazında %42,6 FAVÖK marjına ulaştık

Turkcell/Koç: Yılın ikinci çeyreğinde grup bazında %42,6 FAVÖK marjına ulaştık

Turkcell/Koç: Yılın ikinci çeyreğinde grup bazında %42,6 FAVÖK marjına ulaştık
12 Eylül 2024 23:27
12

Foreks – Turkcell (IS:TCELL) GM Koç, “Yılın ikinci çeyreğinde grup bazında 34,9 milyar TL gelire, 14,9 milyar TL FAVÖK1 ile %42,6 FAVÖK marjına ulaştık. Net kârımız ise düşük kur farkı giderleri ve etkin risk yönetiminin katkısıyla 2,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Yine bu çeyrekte abone bazımızı 346 bin artırarak, toplam 43,2 milyon aboneye ulaştık. Techfin stratejik odak alanımızın güçlü finansal performansı grubumuzu desteklemeye devam etti.” dedi.

Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, 2. çeyrek sonuçları sonrasında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“İstanbul ve New York borsalarına eş zamanlı kote ilk ve tek Türk şirketi olan Turkcell’imizin 30’uncu yılını, 8 Temmuz’da, New York borsasında piyasa kapanışıyla düzenlediğimiz bir gong töreniyle kutladık. 30’uncu yılımızda da şirketimizin güçlü temelleri ile yenilikçi vizyonunu paydaşlarımız için değere dönüştürme hedefiyle yolumuza devam ediyoruz.

Varlıklarımızdan değer yaratma bakış açımızla portföyümüzü sürekli olarak değerlendiriyor, stratejik aksiyonlarımızı uygun koşullar sağlandığında hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, 2023 yılının sonunda Ukrayna’daki varlıklarımızın satışına ilişkin sürecin başladığını duyurmuştuk. Resmi izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından hisse devrini 9 Eylül 2024 tarihinde başarıyla gerçekleştirdik. Mali tabloların uyarlanmasının ardından, yıl sonuna kadar nihai satış bedelinin netleşmesini öngörüyoruz. Bu satış ile Türkiye ve teknoloji odaklı yaklaşımımızı teyit etmiş oluyoruz.

2024 yılının ikinci çeyreğinde, TCMB’nin politika faizini beklentileri karşılayacak şekilde sabit tutması makro ekonomik konjonktürde dengeli bir seyir izlenmesine katkı sağlarken, kurdaki düşük volatilite finansal riskimizin yönetiminde öngörülebilirliği artırdı. Mayıs ayında %75,4 artış göstererek zirve noktasına ulaşan yıllık enflasyon, haziran ayında %71,6 seviyesinde gerçekleşti. Bu bağlamda, enflasyon muhasebesi uygulayan şirketlerin büyüme performansları, yüksek enflasyondan olumsuz etkilendi.

Yılın ikinci çeyreğinde grup bazında 34,9 milyar TL gelire, 14,9 milyar TL FAVÖK1 ile %42,6 FAVÖK marjına ulaştık. Net kârımız ise düşük kur farkı giderleri ve etkin risk yönetiminin katkısıyla 2,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Yine bu çeyrekte abone bazımızı 346 bin artırarak, toplam 43,2 milyon aboneye ulaştık. Techfin stratejik odak alanımızın güçlü finansal performansı grubumuzu desteklemeye devam etti.

Son 6 yılın en düşük mobil abone kayıp oranıyla başarılı operasyonel sonuçlar

Geçtiğimiz yılda olduğu gibi, bu yılda da mayıs ayına kadar rasyonel bir pazar söz konusu iken, sonraki dönemde rakiplerin agresif fiyat aksiyonları alması sebebiyle hareketli bir Mobil Numara Taşıma (MNT) pazarı gördük. Mobil segmentin lideri olarak sürdürülebilir ve gerçekçi büyümeyi hedefliyor, pazarın rasyonelleşmesini oldukça önemsiyoruz. Kısa vadeli aksiyonlarla elde edilen kalıcı olmayan performanslar önceliklerimiz arasında yer almıyor olsa da pazardaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz.

Müşteri odaklı aksiyonlarımız, üstün servis kalitemiz ve sunduğumuz değer teklifleriyle 245 bini bu çeyrekte olmak üzere, yılın ilk yarısında net 474 bin mobil abone kazanımı gerçekleştirdik. Faturalı abone bazımız bu çeyrekte net 477 bin artış gösterirken, son 1 yılda kazandığımız faturalı abone sayısı 1,8 milyon seviyesinde gerçekleşti. İstikrarlı fiyat düzenlemelerimiz, faturalı abone bazımızın %73’ü aşması ve müşterilerimizi üst paketlere taşıma odağımız sayesinde Mobil ARPU’muz2 yıllık bazda %5,3 oranında artış kaydetti.

Müşterilerimizin ihtiyaçlarından yola çıkarak, yenilikçi ve geniş kapsamlı çözümler sunma stratejimiz doğrultusunda tüketicilerimizin her zaman yanında olmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda birinci çeyrekte duyurduğumuz ‘Akıllı Fatura’ hizmetini ücretsiz olarak sunmaya devam ettik. Ayrıca 30’uncu yılımızın heyecanını, kurguladığımız ‘30. Yıl Katlama Kampanyası’yla müşterilerimizle de paylaştık. Analitik modellerle desteklenen abone tutundurma stratejimizin yanı sıra yenilikçi kampanya ve hizmetlerimizin de katkısıyla mobil abone kayıp oranımız %1,5 ile son 6 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Sabit genişbant hizmetimizde fiber abone odağımıza devam ettik. Yüksek hızlı ve uçtan uca fiber hizmetimize olan güçlü talebin sonucu olarak net 42 bin abone kazanımıyla fiber abone bazımızı 2,4 milyon seviyesine çıkardık. Müşterilerimizin artan hız ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sunulan yüksek hızlı fiber internet paketlerimiz ilgi görmeye devam etti. Geçen yılın aynı döneminde %24 olan 100 Mbps ve üzeri hızları tercih eden bireysel fiber abonelerimizin payı, bu çeyrekte %34 seviyesine çıktı. Bununla birlikte, enflasyonunun etkilerini azaltmak adına 12 ay taahhütlü paket stratejimize kararlı bir şekilde devam ettik. Bireysel fiber abonelerimiz içerisinde 12 ay taahhütlü tarifelerin payı %78’e ulaştı. Bu çeyrekte bireysel fiber ARPU yıllık bazda %6,6 büyüme kaydetti. Toplam sabit abone bazımız 3,2 milyona yaklaşırken, abone kayıp oranımız %1,2 ile 2006’dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Techfin odak alanımızın güçlü katkısı devam ediyor

Financell3 ve Paycell markaları ile hizmet verdiğimiz techfin işimiz, grup büyümesine olan yüksek katkısını bu çeyrekte de devam ettirdi. Financell’in gelirleri, ortalama faiz oranlarındaki artışın katkısıyla yıllık bazda %33,9 artarak 947 milyon TL olurken, kredi portföyü ikinci çeyreğin sonunda 6,3 milyar TL’ye ulaştı. Güvenli ödeme çözümleri sunan Paycell’in gelirleri ise yıllık bazda %15,8 arttı. “Sonra Öde” hizmetinin işlem hacmi (grup dışı) %34 artarak 2,6 milyar TL olurken, hizmete sunulduğundan bu yana yüksek talep gören POS çözümlerimiz, işlem hacmindeki %86 artışla ürün portföyündeki yerini güçlendirmeye devam etti. TV+, lifebox, fizy, BiP ve GAME+ gibi servislerimizle müşterilerimizin hayatına her alanda dokunduğumuz dijital servis portföyümüzde öncelikli olarak gelir ve karlılığa odaklanıyoruz. Bu kapsamda yılın ikinci çeyreğinde dijital servislerimizi kullanan tekil ücretli kullanıcı sayısı4 yıllık bazda %3,8 azalarak 5,3 milyona gerilerken, aldığımız fiyat aksiyonlarının katkısıyla bu odaktaki gelirimiz yıllık bazda %4,9 büyüme gösterdi.

Stratejik hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz

Kuruluşundan bu yana geçen 30 yılda, yatırımlarımızı sadece mobil ve sabit altyapılarla sınırlı tutmadık; insanlardan nesnelere, teknoloji ekosisteminden diğer sektörlere, sosyal sorumluluktan çevresel sürdürülebilirliğe kadar pek çok alana da yatırımlarımızla katkı sağladık. Tam da bu yüzden, 30’uncu yılımızda “Her şey Turkcell’le çalışıyor, Turkcell herkesle çalışıyor” diyoruz.

‘Telekomda liderlik’ ana odağımızın yanında veri merkezi işletmeciliği, yenilenebilir enerji, yapay zekâ teknolojileri, siber güvenlik alanlarına da öncelik veriyor, ‘uçtan uca teknoloji sağlayıcısı’ konumumuzu daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Başarılarımızı temel alarak, teknolojinin hayatları zenginleştirdiği ve ilerlemeyi tetiklediği bir geleceği inşa etmeye kararlılıkla devam edeceğiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.