Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Yellen, BM’nin katılımı yerine OECD liderliğindeki küresel vergi görüşmelerini savunuyor

Yellen, BM’nin katılımı yerine OECD liderliğindeki küresel vergi görüşmelerini savunuyor

Yellen, BM’nin katılımı yerine OECD liderliğindeki küresel vergi görüşmelerini savunuyor
27 Temmuz 2024 01:36
49

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel vergi müzakerelerinin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nden (OECD) Birleşmiş Milletler’e taşınmasına karşı olduğunu dile getirdi. Rio de Janeiro’da düzenlenen G20 finans liderleri toplantısında konuşan Yellen, son üç yılda OECD’nin rehberliğinde kaydedilen ilerlemeyi vurguladı.

Yellen, OECD’nin uzlaşıya dayalı yaklaşımının ve teknik uzmanlığının altını çizerek, bunların iki bölümden oluşan kurumlar vergisi anlaşması için gerekli olan karmaşık müzakereler için çok önemli olduğuna inandığını belirtti. Anlaşma, büyük, çok uluslu şirketlerin vergilendirme haklarının yeniden tahsis edilmesine ilişkin 1. Sütunu ve %15’lik bir asgari kurumlar vergisi tesis eden 2. Sütunu içeriyor.

Hazine Bakanı, bu tür karmaşık vergi görüşmeleri için BM’nin oy çokluğu yapısının sınırlarına dikkat çekerek, ülkelerin kendi çıkarlarına uygun şartlar üzerinde karşılıklı olarak anlaşmaları gerektiğinde ısrar etti. Bakan, ABD’nin sadece BM oy çoğunluğuna dayanan bir karara uymayacağını kesin bir dille ifade etti.

Halihazırda G20 dönem başkanlığını yürüten Brezilya, ultra zengin bireylerden ortak bir vergi alınmasını hedefleyen üçüncü bir “sütun” önermişti. Bu üçüncü sütun hayata geçirilememiş olsa da G20 ülkeleri, ulusal egemenlik ile vergiden kaçınma ile mücadeleye yönelik ortak çabaları dengeleyerek ultra zenginlerin etkin bir şekilde vergilendirilmesini sağlamak üzere birlikte çalışmak üzere bir deklarasyon üzerinde anlaştı.

‘Birinci Sütun’ vergi anlaşmasına da değinen Yellen, ABD’nin transfer fiyatlandırması hesaplamalarında “B Tutarı” konusundaki tutumuna Hindistan, Çin ve Avustralya’nın karşı çıkmasına rağmen önemli ilerleme kaydedildiğini belirtti. ABD, daha küçük firmaların vergi yükümlülüklerini belirlemede standart bir yaklaşım sağladığı ve çok uluslu şirketler için vergi ihtilaflarını azaltmaya yardımcı olabileceği için bu yöntemde ısrar ediyor.

Hazine Bakanı, özellikle ABD’nin önerisine kesin olarak karşı çıkmadığını düşündüğü Çin ile bir anlaşmaya varılması konusunda iyimser olduğunu ifade etti. Yellen’in ABD için müzakere edilemez bir husus olarak nitelendirdiği “B Tutarı “nın zorunlu olarak uygulanması konusunda tüm ülkeleri bir araya getirme çabaları devam edecek.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.