Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Hedge fon raporu ABD Hazine tahvili stratejisi tartışmalarını alevlendirdi

Hedge fon raporu ABD Hazine tahvili stratejisi tartışmalarını alevlendirdi

Hedge fon raporu ABD Hazine tahvili stratejisi tartışmalarını alevlendirdi
27 Temmuz 2024 03:20
67

Hudson Bay Capital Management tarafından yapılan ve ABD Hazinesi’nin geçen yıl uzun vadeli borçlanma senetleri için ihale büyüklüklerini azaltma kararını vurgulayan yeni bir çalışma, tahvil piyasasında tartışmalara yol açtı. Küresel kredi krizini öngörmesiyle tanınan kıdemli ekonomi danışmanı Nouriel Roubini ve ABD Hazinesi’nin eski ekonomi politikası danışmanlarından Stephen Miran tarafından kaleme alınan çalışma, Hazine’nin bu hamlesinin ekonomik teşviklere benzer bir etki yarattığını öne sürüyor.

Hazine’nin Kasım ayındaki hamlesi 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisinde düşüşe yol açmış ve bu düşüş çalışma tarafından Federal Rezerv’in politika faizindeki bir puanlık indirimin etkisine eşit tutulmuştur. Roubini bir röportajında, Federal Rezerv’in Fed fonları faizini %5,5’e çıkarırken, Hazine’nin politikalarının eş zamanlı olarak uzun vadeli getirileri düşürdüğünü ve potansiyel olarak büyümenin amaçlanan ekonomik yavaşlama olmaksızın potansiyelin üzerinde kaldığı bir senaryoya yol açtığını belirtti.

Bu iddia, geçen ay Cumhuriyetçi senatörlerin Hazine’nin seçimlerden önce ekonomiyi canlandırmak için kısa vadeli tahvil ihracını kasıtlı olarak arttırdığı yönündeki iddialarıyla örtüşüyor. Ancak ABD Hazinesi, borç ihraç stratejisini finansal koşulları gevşetmek için kullanma niyetinde olduğunu reddetti.

Başkan Joe Biden tarafından atanan Hazine Bakanı Janet Yellen, Cuma günü böyle bir strateji fikrini kesin bir dille reddederek Hazine’nin finansal koşulları bu şekilde etkilemeyi düşünmediğini vurguladı. Finansal Piyasalardan sorumlu Bakan Yardımcısı Joshua Frost da bu ayın başlarında Hazine ihracına ilişkin yanlış anlamalara değinmiş ve uzun vadeli borç artışlarındaki azalmayı mütevazı olarak nitelendirmişti.

Çalışmanın Hazine ihracındaki değişiklikleri Federal Rezerv’in ekonomiyi canlandırmak için kullandığı bir yöntem olan niceliksel genişleme ile karşılaştırması bazı tahvil piyasası analistleri tarafından şüpheyle karşılandı. TD Securities USA’den Gennadiy Goldberg, Hazine’nin bu hamlesinin faizleri muhtemelen aksi takdirde olacağından biraz daha düşük tuttuğunu, bunun da Hazine’nin para politikasını ‘gevşetme’ girişiminden ziyade vergi mükellefleri için en iyi finansmanı sağlama hedefini yansıttığını belirtti.

Nomura Securities International’dan Jonathan Cohn, Hazine’nin kararının dalgalı bir dönemde piyasa duyarlılığının farkında olduğunu gösterdiğini ve Hazine’nin piyasayı zamanlamadığını, ancak piyasa dinamiklerinin ve işlevlerinin farkında olduğunu öne sürdüğünü belirtti. Piyasa katılımcıları Hazine’nin borç ihraç stratejisinin sonuçlarını analiz ederken tartışmalar devam ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.