Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Vücudumuz Dıştan Simetrikken İç Organlarımız Neden Asimetrik? Sonradan Oluyormuş!

Vücudumuza dışarıdan bir baktığımızda organlarımız birbiriyle simetrik ve uyumlu ancak iç organlarımızda aynı durum söz konusu değil. İyi de neden?

Vücudumuz Dıştan Simetrikken İç Organlarımız Neden Asimetrik? Sonradan Oluyormuş!
26 Temmuz 2024 10:20
26

Aynaya geçip vücudumuza baktığımızda simetrik olduğunu görebiliriz. İki yanda kollar, bacaklar, memeler; karnımızın tam ortasında göbek deliği… Elle simetrik bir şekilde çizilmiş gibi.

Peki iç organlarımız neden karmaşık, düzensiz bir dağılıma sahip? Vücudumuz gibi simetrik olmaları gerekmez miydi? 

Gen, kodladığı proteinle organların yerini belirliyor.

Kalbimiz, akciğerimiz, karaciğerimiz, midemiz, bağırsaklarımız… Hiçbiri vücudumuz gibi simetrik değildir ve şekilleri de orantısızdır. Bunun sebebi ise hem bir DNA dizilimi hem de “nod” ismi verilen bir yapı.

Omurgalı canlıların (balık, fare vb.) iç organlarının yönü, benzer bir gen tarafından kontrol ediliyor ve bu gen, kodladığı proteinlerle organların yerini belirliyor. Proteinlerin yapısı, DNA diziliminin oluşturduğu koda göre şekilleniyor.

“Nod” adlı yapı, organların asimetrik gelişmesine sebep oluyor.

Embriyo, erken dönemlerinde simetrikken yaklaşık 8 günlük olduğunda “nod” adlı yapı, organların simetrik olmayan bir şekilde gelişmesine sebep oluyor çünkü nodun üstündeki çok hızlı hareket eden tüysü yapılar saat yönünde hareket ederek hücrelerin arasındaki sıvının belli bir yöne doğru salgılanmasını sağlıyor.

Simetri bozulması ilk önce kalpte başlıyor ve daha sonra mide, karaciğer, bağırsaklar ve akciğer asimetrikleşiyor. Üstelik bu durum tüm omurgalı canlılarda görülüyor. 

Kaynaklar: Dr. Tuba Sarıgül, ResearchGate
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.