Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
26°C
Hafif Yağmurlu
Paz 28°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Video oyunu aktörleri greve gitti! Yapay zekayı istemiyorlar

SAG-AFTRA üyeleri, yapay zeka korumaları için video oyunu endüstrisinde greve başladı. Gelin detaylarına birliktim.

Video oyunu aktörleri greve gitti! Yapay zekayı istemiyorlar
26 Temmuz 2024 14:25
168

Video oyunu endüstrisindeki aktörler, yapay zeka korumaları ve daha iyi çalışma koşulları için greve gidiyor. SAG-AFTRA sendikası, Activision, Disney, EA ve WB Games gibi büyük şirketlerle daha iyi bir anlaşma yapabilmek için üyelerinin grev kararı aldığını duyurdu. Grev, yapay zeka kullanımının aktörler üzerindeki etkilerini sınırlamak ve adil çalışma koşulları sağlamak amacıyla yapılıyor.

SAG-AFTRA oyun aktörleri, greve gitti ve talepleri var

SAG-AFTRA, Ekim 2022’den bu yana Activision, Disney, EA ve WB Games gibi büyük oyun şirketleri ile Interactive Media Agreement anlaşmasını yeniden müzakere ediyor. Ancak, sendika bu anlaşmaların yapay zeka kullanımı konusunda yeterli koruma sağlamadığını düşünüyor. SAG-AFTRA Başkanı Fran Drecsher, “Şirketlerin yapay zekayı üyelerimizin zararına kullanmasına izin verecek bir sözleşmeyi kabul etmeyeceğiz, yeter artık” diyerek sendikanın tutumunu net bir şekilde ortaya koydu.

Sendika, yapay zekanın kötüye kullanılmasını önlemek için açık ve uygulanabilir dil içeren bir sözleşme talep ediyor. Bu talep, video oyunu aktörlerinin ses kayıtlarının ve performanslarının izinsiz bir şekilde AI tarafından kullanılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. SAG-AFTRA, bu konuyla ilgili bazı adımlar atmış olsa da, bu korumaların bir sonraki Interactive Media Agreement anlaşmasında resmileştirilmesini istiyor.

Bu grev, Hollywood’da geçen yıl yaşanan maaş ve AI ile ilgili sorunlar üzerine yapılan grevlerin ardından geliyor. 26 Temmuz saat 00:01’den itibaren, SAG-AFTRA üyesi olan aktörler, bu anlaşmaları imzalamamış olan şirketlerin projelerinde yer alamayacak. Aktörler, projelerinin etkilenip etkilenmediğini SAG-AFTRA’nın web sitesindeki arama seçeneği ile kontrol edebilirler.

SAG-AFTRA, Activision Productions, Blindlight, Disney Character Voices, Electronic Arts, Formosa Interactive, Insomniac Games, Llama Productions, Take 2 Productions, VoiceWorks Productions ve WB Games gibi şirketlerle müzakerelere devam ediyor. Grev, bu şirketlerle SAG-AFTRA arasında bir Interactive Media Agreement sözleşmesi imzalanana kadar devam edecek. SAG-AFTRA’nın bu grevi, video oyunu endüstrisindeki aktörlerin haklarını koruma ve yapay zeka kullanımının sınırlandırılması konusunda önemli bir adım. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.