Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

ÖTV oranlarında vergi indirimi yüzde 30’a kadar çıktı: İşte fiyatı düşecek otomobil modelleri

Kamu sektöründe maliyetlerin düşürülmesi amacıyla geliştirilen yasa düzenlemesi, elektrikli menzili 70 kilometrenin üzerinde olan hibrit araçlar için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi sunuyor. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bu düzenleme, otomobil piyasasında önemli fiyat düşüşlerini beraberinde getirecek. İşte ÖTV indirimi kapsamında fiyatı düşmesi beklenen araç modelleri ve detaylar…

ÖTV oranlarında vergi indirimi yüzde 30’a kadar çıktı: İşte fiyatı düşecek otomobil modelleri
26 Temmuz 2024 10:24
30

Kamu harcamalarını azaltmak amacıyla yapılan yeni yasal düzenlemelerle, elektrikli menzili 70 kilometreden fazla olan hibrit araçlar için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulanmaya başlandı.

Beklenen bu karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve birçok hibrit araç modelinde fiyat düşüşleri yaşanacak.

Yeni ÖTV düzenlemesi ve indirim detayları

Yapılan yeni düzenlemeye göre, karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olan ve elektrikli sürüş menzili 70 kilometreyi aşan şarj edilebilir hibrit araçların ÖTV oranları, aracın motor hacmi ve ÖTV matrahına bağlı olarak %30 ile %70 arasında değişiklik gösterecek.

ÖTV oranları kaç?

Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü aşmayan ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi geçmeyen araçlar: %30 ÖTV uygulanacak.

Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü aşmayan ancak ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşan araçlar: %60 ÖTV oranıyla vergilendirilecek.

Motor silindir hacmi 1600 cm³ ile 1800 cm³ arasında olan ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi geçmeyen araçlar: %70 ÖTV oranına tabi olacak.

Bu düzenleme, bugünden itibaren yürürlüğe girmiş bulunuyor. Araç distribütörleri ise bu şartlara uyan araçların fiyatlarını güncelleyerek yeni fiyatlarla satışlarına başlamaya hazırlanıyor.

ÖTV indiriminden yararlanacak araç modelleri hangileri?

Her Plug-in Hybrid (şarj edilebilir hibrit) araç bu düzenlemeden yararlanamayacak.

Örneğin:

BYD Seal U DM-i: %30 ÖTV ile vergilendirilecek.

BMW X1 xDrive30e ve DS-9 OPERA E-TENSE 250: %60 ÖTV dilimine tabi olacak.

Bu araçlar daha önce %80 ÖTV oranına tabiydi, dolayısıyla bu düzenleme ile ciddi bir fiyat düşüşü bekleniyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.