Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Boeing’in savunma anlaşmasına kaza kurbanlarının aileleri karşı çıkıyor

Boeing’in savunma anlaşmasına kaza kurbanlarının aileleri karşı çıkıyor

Boeing’in savunma anlaşmasına kaza kurbanlarının aileleri karşı çıkıyor
26 Temmuz 2024 00:16
27

737 MAX kazalarında hayatını kaybedenlerin aileleri, bir ABD Bölge Yargıcından Boeing’in Adalet Bakanlığı ile yaptığı savunma anlaşmasını reddetmesini istedi. 15 kurbanın yakınları, diğer hususların yanı sıra “gerçeklerin güncel olmayan ve yanıltıcı beyanı” nedeniyle eleştirdikleri anlaşmaya ayrıntılı bir itirazda bulunmaya hazırlanıyor.

Çarşamba günü geç saatlerde tamamlanan savunma anlaşmasına göre Boeing, dolandırıcılık komplosu suçlamasını kabul edecek ve en az 243.6 milyon dolar ödeyecek. Bu karar, havacılık devinin 2021 yılında imzalanan ertelenmiş kovuşturma anlaşmasını ihlal etmesinin ardından geldi. Adalet Bakanlığı Boeing’i, Endonezya ve Etiyopya’da 346 kişinin hayatını kaybettiği iki ölümcül kazayla bağlantılı olan 737 MAX’in kritik yazılımı hakkında yanlış beyanda bulunmakla suçlamıştı.

Şubat 2023 tarihli bir kararda Yargıç Reed O’Connor, Boeing’in işlediği suçun ciddiyetine dikkat çekerek, bu suçu potansiyel olarak “ABD tarihindeki en ölümcül kurumsal suç” olarak nitelendirdi. Aileler de önümüzdeki günlerde yapacakları itirazda bu düşünceyi yineleyerek anlaşmanın Boeing’in “346 kişiyi öldürdüğü suçu” kabul etmediğinin altını çiziyor.

Aileler ayrıca anlaşmanın tazminata ilişkin muğlak hükümlerinden ve üst düzey yönetimi sorumlu tutmamasından duydukları memnuniyetsizliği de dile getiriyorlar. Boeing’in uyumluluğunu sağlamakla görevli bağımsız gözlemciyi Adalet Bakanlığı yerine Yargıç O’Connor’ın atamasını öneriyorlar. Bu gözlemcinin kamuya açık yıllık ilerleme raporları sunması bekleniyor.

Boeing, Adalet Bakanlığı’nın Mayıs ayında şirketin daha önce yaptığı anlaşmayı ihlal ettiğini açıklamasının ardından 7 Temmuz’da suç duyurusunda bulunmayı kabul etmişti. Ayrıca, önemli cıvatalarının eksik olduğu tespit edilen Alaska Havayollarına ait bir jetle ilgili devam eden ayrı bir cezai soruşturma da bulunuyor.

İtiraf anlaşmasının bir parçası olarak Boeing en yüksek ceza olan 487.2 milyon dolar ödemeyi kabul ederken, Adalet Bakanlığı şirketin 2021 yılında yaptığı 243.6 milyon dolarlık ödemenin bu meblağa mahsup edilmesini önerdi. Ne Boeing ne de Adalet Bakanlığı ailelerin itirazları konusunda hemen bir yorumda bulunmadı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.