Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Bitcoin 2050 yılına kadar 2,9 milyon dolara ulaşabilir mi?

Bitcoin 2050 yılına kadar 2,9 milyon dolara ulaşabilir mi?

Bitcoin 2050 yılına kadar 2,9 milyon dolara ulaşabilir mi?
26 Temmuz 2024 10:37
44

CoinDesk Türkiye – Spot bitcoin (BTC) ve ether (ETH) ETF’lerinin ihraççısı olan varlık yöneticisi VanEck, BTC fiyatının 2050 yılına kadar 2,9 milyon dolara ulaşabileceğini söylüyor.

VanEck’in çarşamba günü yayımlanan raporda yer alan varsayımlarına göre, artan jeopolitik gerilimler ve borç ödeme maliyetleri mevcut sistemi aşındırdıkça, bitcoin önümüzdeki on yılda uluslararası para sisteminin önemli bir parçası haline gelecek.

VanEck’in dijital varlık araştırma başkanı ve raporun yazarlarından biri olan Matthew Sigel:

“Şu anda dünyaya baktığımızda muazzam ekonomik dengesizlikler, mevcut kurumlara artan güvensizlik ve devam eden küreselleşmeyi görüyoruz.”

“Bu çarpıklıkların çoğu, G7 hükümetlerinin matbaayı kötüye kullanması ve borç parayı imkansız hedeflere harcaması nedeniyle küresel mali krizden bu yana sermayenin büyük ölçüde yanlış tahsis edilmesinden kaynaklanıyor.”

“Bitcoin ise bu yükselen mali pervasızlığa karşı nihai önlemdir.”

Raporun temel senaryosunda BTC, uluslararası ticaret anlaşmasının %10’unu ve GSYİH’nın %5’ini temsil ederek yerel ve küresel ticarette önemli bir takas aracı haline gelecek.

En büyük yabancı rezerv para birimleri olan ABD doları, euro, İngiliz sterlini ve Japon yeni bazında küresel bir rezerv varlığı olacak ve uluslararası para rezervlerinde %2,5’lik bir ağırlığa ulaşacak.

İşler VanEck’in öngördüğü gibi giderse, Bitcoin’in fiyatı 44 kat artacak ve 65.000 doların hemen altındaki mevcut fiyatına kıyasla yıllık %16 değer kazanacak. Piyasa değeri ise 61 trilyon dolara yükselecek.

Raporda, layer-2 ağlarının Bitcoin blok zincirindeki tıkanıklıkların ve BTC’nin önemli bir takas aracı olmasını engelleyen ölçeklendirme sorunlarının üstesinden gelmede kilit bir rol oynayacağı belirtildi. Sektör, Ethereum layer-2’leri ile aynı prosedürleri uygulayarak 2050 yılına kadar 7,6 trilyon dolarlık değere ulaşabilir.

VanEck, Bitcoin’in büyümesini engelleyebilecek potansiyel riskler konusunda da uyardı.

Rapora göre, madenciler tarafından artan enerji talebi büyük bir inovasyon gerektiriyor ve madencileri teşvik etme konusunda işlem gelirlerinin artarak, her dört yılda bir Bitcoin yarılanmasıyla birlikte yarıya düşen madencilik ödüllerinin yerini alması gerekiyor. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin bitcoin’i kısıtlamak veya yasaklamak için gösterdikleri çaba da büyük bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor.

Raporda vurgulanan diğer riskler arasında diğer kripto para birimlerinin rekabeti ve çok fazla kısıtlama uygulayan büyük finans kurumları yer alıyor.

Bu makale ilk olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.