Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Bazı Halk Pazarlarına Neden “Bit Pazarı” Deriz? Bitler Musallat Olduğu İçin Değil!

Pazarlar için kullandığımız “bit pazarı” ifadesinin aslında çok uzun bir geçmişi olduğunu biliyor muydunuz? Peki neden “bit” sıfatı kullanılıyor dersiniz? Pazarda bit olduğu için mi?

Bazı Halk Pazarlarına Neden “Bit Pazarı” Deriz? Bitler Musallat Olduğu İçin Değil!
26 Temmuz 2024 12:37
30

Elbette hayır! Hakkında pek çok bilgi bulunan bit pazarlarının çıkış noktası aslında günümüz değil.

İçerisinde kıyafetten elektronik eşyaya kadar satılan bit pazarlarının ismi bakın nereden geliyormuş…

Bit pazarları, insanların genelde artık kullanmadıkları eşyaları satmak için bir araya geldikleri yerlerdir.

Günümüzdeki hâli bu temayı biraz aşmış ve sıfır ürünler de satılıyor olsa da aslında kökenine inince bu pazarlarda ikinci el mantığı hakimdi.

Bu terimin ortaya çıkmasında en güçlü karinelerden birisi ise Fransa’nın “marche aux puces”’i, yani birebir anlamıyla bit pazarıydı.

Paris’te yer alan Marche aux Puces Saint-Ouen, 1860’larda kurulan bir ikinci el pazarıydı.

Marche aux Puces Saint-Ouen

“Bit pazarı” olarak bilinen bu yer, eskilerin alınıp satıldığı veya takas edildiği bir mekandır ve adını, zamanla bu tür pazarlara verilen isimden aldı. İngilizce’de “flea market” olarak adlandırılan bu pazar, türünün ilk örneği olarak kabul ediliyor.

Bir başka karine ise Osmanlı döneminde halk arasında kullanılmış, ikinci eşyaları uygun fiyata sattıkları için “bayat pazarı” denilmesiydi. Zamanla halkın diline “bat” daha sonra “bit” olarak yuvarlandığı ve günümüze geldiği söylenir.

Çoğu kaynak, bu pazarların Fransa’dan çıktığını; doğal olarak adını da Fransa’dan aldığını söylüyor. Yani pazarın ‘bitli’ olmasıyla hiçbir ilgisi yok, en azından günümüzde. 🙂

Kaynaklar: İstanbul Üniversitesi, TDVİA
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.