Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Boeing, 737 MAX savunma anlaşmasında 243,6 milyon dolar ceza ödeyecek

Boeing, 737 MAX savunma anlaşmasında 243,6 milyon dolar ceza ödeyecek

Boeing, 737 MAX savunma anlaşmasında 243,6 milyon dolar ceza ödeyecek
25 Temmuz 2024 03:06
70

ABD Adalet Bakanlığı, Boeing’in dolandırıcılık komplosu suçlamasını kabul edeceğini ve 243,6 milyon dolar ceza ödeyeceğini açıkladı. Bu gelişme, 2021’de yapılan ertelenmiş kovuşturma anlaşmasının ihlal edilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Uçak üreticisi, 7 Temmuz’da Federal Havacılık İdaresi’ni (FAA) dolandırmak için komplo kurduğunu kabul etmeyi prensipte kabul etmişti. Adalet Bakanlığı’nın iddiaları Boeing’in 737 MAX’in kritik uçuş kontrol yazılımı hakkında bilerek yanlış beyanlarda bulunduğuna işaret ediyordu.

Bu savunma anlaşması, Boeing ve hükümet arasındaki müzakereleri sonuçlandırarak 737 MAX davasıyla ilgili suçlamaları karara bağladı. Verilen para cezası, Adalet Bakanlığı tarafından Boeing’i uçağın sertifikasyon sürecindeki eylemlerinden sorumlu tutan yaptırım eyleminin bir parçasıdır.

737 MAX, 346 kişinin hayatını kaybettiği iki ölümcül kazanın ardından Mart 2019’da tüm dünyada yere indirilmişti. Bu kazalara ilişkin soruşturmalar, yeni bir uçuş kontrol yazılımı olan Manevra Karakteristikleri Artırma Sistemindeki (MCAS) kusurların kazalarla bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Boeing’in bu davada suçunu kabul etmesi, 737 MAX tartışmalarıyla ilgili yasal işlemlerin ele alınmasında önemli bir adımdır. Ceza ve savunma, düzenleyici kurumların havacılık güvenliğini ve kurumsal hesap verebilirliği sağlamaya yönelik daha geniş kapsamlı çabalarının bir parçasıdır.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.