Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Yeni Bellek Standartları Onaylandı: DDR5 MRDIMM ve LPDDR6

Standartlar geliştirmek için çalışan endüstri grubu JEDEC Solid State Technology Association, özellikle yüksek performanslı bilgi işlem ve yapay zeka uygulamalarına yönelik olarak DDR5 MRDIMM ve LPDD6 CAMM olmak üzere iki standart üzerinde …

Yeni Bellek Standartları Onaylandı: DDR5 MRDIMM ve LPDDR6
24 Temmuz 2024 00:26
56

Standartlar geliştirmek için çalışan endüstri grubu JEDEC Solid State Technology Association, özellikle yüksek performanslı bilgi işlem ve yapay zeka uygulamalarına yönelik olarak DDR5 MRDIMM ve LPDD6 CAMM olmak üzere iki standart üzerinde çalıştığını duyurdu.

Multiplexed Rank Dual Inline Memory Modules’ün kısaltması olan DDR5 MRDIMM, sunucular ve veri merkezleri için tasarlanmış sistem RAM’lerini temsil ediyor. MRDIMM’ler, günümüz sistemlerinin çoğunda kullanılan RDIMM’lere birden fazla veri sinyalini birleştiren ve bunları tek bir kanal üzerinden ileten çoklama özellikleri ekleyecek. Bu sayede bellek modülündeki bant genişliği pin çıkışı eklemeden artırılabilecek ve standart DDR5 RDIMM’lere göre daha yüksek veri aktarım hızları mümkün olacak.

Bununla birlikte, MRDIMM’lerin RDIMM’lerle uyumlu olması, standart DDR5 DIMM bileşenlerini kullanması ve mevcut LRDIMM ekosistemini en üst düzeye çıkarması planlanıyor. MRDIMM sayesinde yerel DRAM’in en yüksek bant genişliği iki katına çıkarılabilecek, böylece bellek modüllerinin yüksek performanslı bilgi işlem ve yapay zeka taleplerine ayak uydurması sağlanacak.

Tüketici tarafında ise dizüstü bilgisayarlar için LPDDR6 CAMM2 standartları üzerinde çalışmalar yürütülüyor. JEDEC, DDR5 ve LPDDR5(X) bellek kullanan CAMM2 standardını 2023’ün sonlarında onayladı. LPDDR6 belleğin CAMM2 standardına eklenmesi, dizüstü bilgisayarlar için maksimum hızları 14,4 GT/s’ye çıkarırken 24 bit alt kanal, 48 bit alt kanal ve bir konektör dizisi sunacak. Bu yeni standart, üreticilerin ortalama bir dizüstü bilgisayar için ince ve hafif bir profil elde etmelerine ve lehimli RAM’e başvurmak zorunda kalmadan LPDDR bellek kullanmalarına yardımcı olacak.

Son olarak JEDEC, üreticilerin 3D Stacking (3D İstifleme) başvurmadan tek bir modülde DRAM miktarını iki katına çıkarmaya olanak tanıyacak uzun bir MRDIMM form faktörünü de değerlendiriyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.