Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
26°C
Hafif Yağmurlu
Paz 28°C
Pts 28°C
Sal 28°C
Çar 30°C

Meta, şimdiye kadarki en büyük ve en güçlü yapay zeka modelini tanıttı

Yapay zeka dünyasındaki şirketlerin sayısı artarken ortaya konan ürünler üzerindeki rekabet de şiddetleniyor. Meta, OpenAI’ın aksine açık kaynaklı modelleri ile fark yaratmak isterken kısa bir süre önce Llama 3.1 ile adeta bir deprem yarattı. Yeni …

Meta, şimdiye kadarki en büyük ve en güçlü yapay zeka modelini tanıttı
24 Temmuz 2024 14:36
144

Yapay zeka dünyasındaki şirketlerin sayısı artarken ortaya konan ürünler üzerindeki rekabet de şiddetleniyor. Meta, OpenAI’ın aksine açık kaynaklı modelleri ile fark yaratmak isterken kısa bir süre önce Llama 3.1 ile adeta bir deprem yarattı. Yeni tanıtılan Llama 3.1, GPT-4o dahil olmak üzere diğer yapay zekalardan daha iyi performans gösteriyor.

En büyük ve en güçlü yapay zeka

Meta’nın yeni açık kaynaklı modeli Llama 3.1 esasında nisan ayından bu yana bekleniyordu. Firma, orijinal Llama 3 ailesini tanıtırken özel bir şeyin üzerinde çalıştıklarını da söylemişti. Ve şimdi Llama 3.1’in GPT-4o ve Anthropic’in Claude 3.5 Sonnet’i gibi diğer rakiplerini kıyaslamalarda genel olarak geride bırakacak kadar güçlü olduğunu söylüyor.
Bu arada Llama tabanlı Meta AI, daha fazla ülkede ve dilde kullanılabilir hale de getirildi ancak halen Türkçe ve Türkiye desteği bulunmuyor. Ek olarak kendinize veya başkasının özelliklerine benzeyen yapay zeka görselleri oluşturabilme özelliği de sisteme ekleniyor. CEO Mark Zuckerberg’e göre Meta AI, yıl bitmeden kullanım açısından ChatGPT’yi geçecek.

Meta, 405 milyar parametreye ulaştı

Llama 3.1 ailesi 8B, 70B ve 405B parametreli olacak şekilde üç modelden oluşuyor. 16.000’den fazla Nvidia H100 GPU‘ları ile eğitilen modellerin maliyetleri açıklanmıyor ancak bu tip gelişmiş sistemlerin eğitimleri birkaç yüz milyon dolar oluyor.

Meta, Llama 3.1’in dünyaya yayılmasına yardımcı olmak için Microsoft, Amazon, Google, Nvidia ve Databricks dahil olmak üzere iki düzineden fazla şirketle birlikte çalışarak geliştiricilerin kendi sürümlerini dağıtmalarına yardımcı oluyor. Bununla birlikte firma, üretim noktasında Llama 3.1’in OpenAI’ın GPT-4o’sunda yarı yarıya daha az maliyetli olduğuna belirtiyor. Ayrıca Meta, her biri 70 milyar ve 8 milyar parametre içeren mevcut Llama modellerinin yükseltilmiş sürümlerini de yayınladı. Bu yeni versiyonlar daha güçlü akıl yürütme yeteneklerine sahip.

Öte yandan Meta’nın üretken yapay zekadan sorumlu başkan yardımcısı Ahmad Al-Dahle, diğerleri gibi -onlar kadar erken olmasa da- kaliteli eğitim verisinin bir noktada tükeneceğini söyledi. Meta dahil olmak üzere firmalar, bu sınırı aşmak için yapay zekaları yapay zekaların içerikleriyle eğitmeye başlıyor. Öte yandan Llama 3.1, karmaşık bir sorguya dayalı olarak internetten bilgi almak ve görevlerinizi tamamlamak için art arda birden fazla aracı çağırmak için bir arama motoru API’si ile entegre olabilecek. Modelden bir istatistik yığını isteyip onu tabloya dönüştürmesini istediğinizde de yine web araması yapıp ilgili Python kodunu oluşturup çalıştırabilecek.

Llama 3.1 ne zaman kullanılacak?

Llama 3.1, Instagram, Facebook ve WhatsApp’ın hemen hemen her bölümünde yer almaya başlayan Meta AI’a eklenecek. Bu haftadan itibaren Llama 3.1’e ilk olarak WhatsApp ve ABD’deki Meta AI web sitesi üzerinden erişilebilecek. Ardından Instagram ve Facebook’a eklenecek. Meta AI, Fransızca, Almanca, Hintçe, İtalyanca ve İspanyolca dahil olmak üzere yeni dilleri de destekleyecek. Ancak dediğimiz gibi Türkçe ve Türkiye desteği halen yok.

Llama 3.1’in en gelişmiş 405 milyar parametre modelini Meta AI’da kullanmak ücretsiz olsa da tıpkı OpenAI’ın GPT-4o’da yaptığı gibi bir limite sahip. Kullanıcılar belirli bir limite ulaştığında otomatik olarak 70B parametreli modele geçirilecek. Meta AI ayrıca “Imagine Me” adından yeni bir özelliğe de sahip oluyor. Bu özellik sayesinde yapay zeka, telefonunuzun kamerası ile yüzünüzü tarıyor ve benzerinizi oluşturmanıza izin veriyor. Meta AI önümüzdeki haftalarda Quest başlığına da gelecek ve sesli komut arayüzünün yerini alacak. Meta Ray-Ban gözlüğünde olan yetenekler Quest’lere eklenmiş olunacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.