Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Doç. Dr. Şuayıp Birinci: Sağlıkta dijital dönüşüm sayesinde bu krizi hasarsız atlattık

Sağlık Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, Türk sağlık sisteminin küresel çaptaki dijital krizi, sağlıkta dijital dönüşüm sayesinde hasarsız atlattığını duyurdu..

Doç. Dr. Şuayıp Birinci: Sağlıkta dijital dönüşüm sayesinde bu krizi hasarsız atlattık
23 Temmuz 2024 14:36
60

Microsoft’a siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike’ın güncellemesi ile Microsoft işletim sistemi arasındaki kopukluk nedeniyle birçok sektörü etkileyen küresel yazılım sorunu, dünyanın birçok bölgesinde hayatı olumsuz etkilemişti..

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, Türk sağlık sisteminin krizi hasarsız atlattığını söyledi.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Birinci, global sağlık sektörünün de bu teknolojik krizden ciddi şekilde etkilendiğini belirterek ‘sağlıkta dijital dönüşüm’ün önemine dikkat çekti.

“Sağlıkta dijital dönüşüm sayesinde küresel çaptaki bu krizi hasarsız atlattık”

Birinci, şu ifadeleri kullandı:

“Toplumlar ve sistemler ne kadar karmaşık hale gelirse, çökmeye karşı o kadar savunmasız olurlar.”
*Joseph Tainter

Dünya çapında hizmet veren birçok kamu kurumu, havalimanı, banka ve hastaneyi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandı. Microsoft’a siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike’ın sistemlerindeki aksaklık sonrası Windows tabanlı sistemler, Bilişim Teknolojisi (BT) kesintisi nedeniyle sorunlarla karşılaştı ve bu süreç sonucunda milyonlarca insan olumsuz etkilendi.

Sektörel bazda bu krizden etkilenme oranı, kullandığı teknoloji ve sistemlerle paralel şekilde gerçekleşti.

Küresel sağlık sektörü de bu teknolojik krizden ciddi şekilde etkilendi. İngiltere’de NHS’in yaptığı açıklamaya göre, hastaneler ve acil servislerde EMI hasta kayıt sisteminde kesintiler yaşandı. BT kesintisinden dolayı hastanelerde ameliyatlar aksarken, kan testi sonuçlarına, radyolojik görüntüleme sonuçlarına, klinik geçmişe ve klinik dokümantasyonlara erişim sağlanamadı.

Türkiye ise Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında uzun yıllardır mücadelesini verdiği sağlıkta dijital dönüşüm sayesinde küresel çaptaki bu krizi hasarsız atlatmıştır. T.C. Sağlık Bakanlığı olarak, kullandığımız yerli ve milli teknoloji araçlarımız ile bu tür krizlerin önüne geçerek sağlık sistemimizin küresel BT krizinden etkilenmeden hizmet sunumuna devam etmesine katkı veren tüm paydaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.