Dolar 33,9911
Euro 37,7387
Altın 2.739,10
BİST 9.889,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 28°C
Pts 28°C
Sal 29°C

Laboratuvarda üretilen etler, evcil hayvan mamaları için onay aldı

İngiltere bir ilke imza attı ve laboratuvarda üretilen etlerin evcil hayvan mamalarında kullanılmasını onayladı. Şimdi gözler, bu mamaların hayvan sahipleri tarafından ne kadar kabul göreceğine çevrilmiş durumda.

Laboratuvarda üretilen etler, evcil hayvan mamaları için onay aldı
21 Temmuz 2024 23:22
89

İngiltere, laboratuvarda üretilen yapay etin insanlar için olmasa da, kedi ve köpekler için satışını onaylayan ilk Avrupa ülkesi oldu.

İngiltere merkezli Meatly şirketi, web sitesinde yapılan duyuruya göre artık kültür tavuk içeren evcil hayvan gıda ürünleri satma yetkisini aldı. Şirket, yeni yapay tavuk eti içeren ürününü bu yılın sonlarında satışa çıkarmayı umuyor ve önümüzdeki üç yıl içinde endüstriyel hacimlere ulaşmak için operasyonlarını büyütmeyi planlıyor.

Şirketin üretim süreci, bir tavuk yumurtasından alınan küçük bir hücre örneğiyle başlıyor ve bu hücreler daha sonra sıcaklık ve asitlik gibi değişkenleri kontrol eden bir kuluçka makinesinde besleniyor. Ayrıca hücrelere vitamin, mineral ve amino asit sağlayarak et haline gelinceye kadar büyümeleri sağlanıyor.

Laboratuvarda et üretmenin ana amacı, endüstriyel tarımın doğal dünya üzerindeki etkisini azaltmak olarak gösteriliyor. Bazı tahminlere göre tarım, küresel olarak tüm sera gazı emisyonlarının yüzde 8,5’inden doğrudan sorumlu ve yüzde 14,5’i de tarımla ilişkili arazi kullanımı değişikliğinden (ormansızlaşma gibi) kaynaklanıyor.

Bazı kanıtlar bunun önemli olabileceğini öne sürse de, evcil hayvan mamasının bu yüke ne kadar katkıda bulunduğu net bir şekilde bilinmiyor. Bazı araştırmalar, ABD’deki evcil hayvan yemi emisyonlarının ABD et tüketimiyle ilişkili emisyonların yaklaşık yüzde 25 ile 30’u arasında bir oranı oluşturduğunu öneriyor. Ayrıca laboratuvarda üretilen etli mamalar, çiftlik hayvanlarının bakımıyla ilgili endişeleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Ancak, avantajlarına rağmen kültür etinin halk tarafından kabul edilmesi pek kolay gözükmüyor. Bazı Avrupa ülkeleri, laboratuvarda üretilen etin yükselişine karşı çıkıyor. Geçtiğimiz yıl İtalya, ülkenin zengin gıda mirasını ve vatandaşlarının sağlığını korumak amacıyla laboratuvarda üretilen yapay etin satışını yasakladı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.