Dolar 33,9835
Euro 37,7024
Altın 2.743,84
BİST 9.889,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 28°C
Pts 28°C
Sal 29°C

Galaksiler Birbirlerine Çarpıştığında Neler Olur? (Sanılanın Aksine Her Şey Paramparça Olmuyor)

Evrende, galaksiler arası çarpışmalar oldukça merak uyandırıcı bir hadisedir. Peki iki dev galaksi çarpıştığında her şey paramparça mı olur?

Galaksiler Birbirlerine Çarpıştığında Neler Olur? (Sanılanın Aksine Her Şey Paramparça Olmuyor)
21 Temmuz 2024 23:50
95

Gök cisimlerinin bu uzaklık ve muazzam boşluklar içinde birbirine çarpması, evrenin büyük dansının yalnızca bir parçasıdır; gözle görülemez değişimlerin ve etkileşimlerin yüz milyonlarca yıl içinde gerçekleştiği bir süreçtir.

Yani bu sorunun cevabı o kadar da kolay değil. Peki galaksiler çarpıştığında ne oluyor? Gelin inceleyelim.

Evrende, büyük ölçekli olaylar genellikle insan algısının ötesindeki zaman dilimlerinde gerçekleşir.

Galaksiler arası çarpışmalar da bu yavaşlık ve büyüklükle tanımlanabilir. İki galaksi çarpıştığında, sıklıkla görsel olarak hayal ettiğimiz gibi patlamalar ve yıldızlar arası çarpışmalar olmaz.

Aslında iki galaksi birbirine doğru hareket ederken içlerindeki yıldızlar ve gezegenler arasındaki mesafeler, astronomik ölçekte devasa boşluklarla ayrılır.

Bir galaksinin içindeki herhangi bir gök cismi, çarpışan diğer galaksideki herhangi bir gök cismini doğrudan çarpmaz. Bu durum, evrenin ölçeğine göre büyük boşluklara işaret eder.

Herhangi bir gezegen veya yıldızın, çarpışma sırasında diğer bir galaksideki benzer bir gök cismi ile çarpışma olasılığı neredeyse sıfırdır.

İki galaksi birbirine yaklaştığında, aslında gök cisimlerinin büyük kütle çekim alanları birbirini etkileyerek yörüngelerini değiştirir ve galaksilerin genel şekillerini bozar.

Galaksiler arası çarpışma süreci milyonlarca yıldan yüz milyonlarca yıla kadar uzanabilir. Bu süre boyunca, galaksiler birbirlerine doğru hareket ederken içlerindeki yıldızlar, gezegenler ve diğer gök cisimleri, her galaksi içinde devasa boşluklarla birbirinden ayrılır.

Bir gök cismi için, diğer galaksideki en yakın gök cismine ulaşması, uzayın muazzam ölçeğindeki boşlukları aşması anlamına gelir ki bu imkânsız derecede düşük bir olasılıktır.

Yani anlayacağınız üzere yıldızlar, gezegenler ve diğer gök cisimleri, birbirlerini çarpmazlar; bunun yerine, kütle çekim alanları birbirini etkiler ve galaksilerin evriminde büyük değişikliklere neden olurlar.

Kaynaklar: WTAMU, New Scientist
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.