Dolar 34,0429
Euro 37,8268
Altın 2.732,98
BİST 9.984,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Per 29°C
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 28°C

Teknoloji kazançları piyasadaki çalkantıların ortasında potansiyel sükunet olarak görülüyor

Teknoloji kazançları piyasadaki çalkantıların ortasında potansiyel sükunet olarak görülüyor

Teknoloji kazançları piyasadaki çalkantıların ortasında potansiyel sükunet olarak görülüyor
20 Temmuz 2024 03:50
89

Yatırımcılar, teknoloji hisselerindeki son düşüşü potansiyel olarak dengelemek ve genel ABD borsasını desteklemek için büyük teknoloji şirketlerinden gelecek kazanç raporlarına bakıyor. S&P 500‘ün teknoloji sektörü, paranın bu yılın başarılı hisse senetlerinden düşük performans gösteren sektörlere kaymasıyla yaklaşık %6 değer kaybederek yaklaşık 900 milyar $’a denk gelen önemli bir düşüş yaşadı.

S&P 500 endeksi %1,6’lık daha küçük bir düşüş yaşarken, teknoloji sektöründeki kayıplar finans, sanayi ve küçük sermayeli hisse senetlerindeki kayda değer kazançlarla kısmen dengelendi. Son dönemdeki gerilemeye rağmen endeks yıl başından bu yana %16’nın üzerinde bir artış göstermiştir.

Salı günü açıklanacak olan Tesla ve Alphabet (NASDAQ:GOOGL) gibi teknoloji devlerinin ikinci çeyrek kazançları yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor. Bir sonraki hafta Microsoft (NASDAQ:MSFT) ve Apple (NASDAQ:AAPL)’ın da kazançlarını açıklaması bekleniyor. Bu şirketler, 2023’ün başından bu yana pazar büyümesinin önemli bir itici gücü olan “Muhteşem Yedili” megacap grubunun bir parçası.

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü’nde kıdemli bir küresel piyasa stratejisti olan Scott Wren, kârlılıklarını ve kazançlarındaki büyümeyi gerekçe göstererek büyük teknoloji şirketlerine olan güvenini dile getirdi. Bu piyasa liderlerinin güçlü performansı, değerlemeleri ve hızlı hisse senedi kazançlarının sürdürülebilirliği konusundaki endişeleri hafifletebilir. Örneğin Nvidia, yakın zamanda yaşadığı düşüşe rağmen bu yıl %145’lik etkileyici bir artış kaydetti.

Ancak, yaklaşan kazanç raporları kârların yavaşladığını ya da yapay zekâya beklenenden daha az harcama yapıldığını gösterirse, bu yıl hisse senedi fiyatlarını destekleyen teknoloji hâkimiyeti anlatısına meydan okuyabilir. Alphabet, Tesla, Amazon (NASDAQ:AMZN).com, Microsoft, Meta Platforms (NASDAQ:META), Apple ve Nvidia dahil olmak üzere yedi teknoloji devi, S&P 500’ün 2024’teki kazançlarının yaklaşık %60’ına katkıda bulundu.

Teknoloji sektörüne yönelik beklentiler yüksek olup, yıllık kazanç artışı %17 olarak öngörülürken, Alphabet ve Meta’yı içeren iletişim hizmetleri sektörünün %22 artış göstermesi beklenmektedir. Bu rakamlar, S&P 500’ün geneli için öngörülen %11’lik artışı aşıyor.

Teknoloji hisselerinden uzaklaşma bu hafta, eski Başkan Donald Trump’a yönelik başarısız bir suikast girişiminin ardından ivme kazandı ve Trump’ın başkanlık yarışındaki konumunu iyileştirdiği görüldü. Ayrıca, ABD’nin Çin’e yarı iletken teknolojisi ihracatına daha sıkı kısıtlamalar getirmeyi düşündüğü yönündeki haberlerin ardından yarı iletken hisseleri zarar gördü ve Philadelphia SE yarı iletken endeksinde geçen haftadan bu yana yaklaşık %8’lik bir düşüşe yol açtı.

Ameriprise Financial’da baş piyasa stratejisti olan Anthony Saglimbene, son geri çekilmelerin uzun vadeli yatırım fırsatları sunabileceğini öne sürüyor ve önümüzdeki kazanç raporlarının Big Tech üzerindeki satış baskısını azaltabileceğine inanıyor.

Daha geniş piyasada, kazançların diğer sektörlere yayılması bazı yatırımcıları rallinin dayanıklılığı konusunda cesaretlendirdi. Ned Davis Research, son beş günlük dönemde yükselen hisse senetlerinin sayısının düşenlere kıyasla Kasım ayından bu yana en yüksek orana ulaştığını kaydetti. Tarihsel olarak, bu gibi güçlü genişlik gelişmeleri S&P 500 için olumlu bir gösterge olmuştur ve takip eden üç ay boyunca ortalama %4,5’lik bir artış göstermiştir. Ned Davis stratejistleri Çarşamba günü yayınladıkları bir raporda bu eğilimin altını çizerek, mega büyüklüklerin ortalamaları aşağı çekme riski olsa da, tarihsel verilerin hisse senetleri için ileriye dönük yükseliş beklentilerine işaret ettiğini öne sürdü.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.