Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Tek Bir Geni Baskılamak İnsan Ömrünü Yıllarca Uzatabilir!

Bilim insanları, insanlarda da bulunan bir geni farelerde baskıladıklarında ortalama ömrün arttığını ortaya koydu.

Tek Bir Geni Baskılamak İnsan Ömrünü Yıllarca Uzatabilir!
20 Temmuz 2024 21:06
81

Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları çalışmalarda tek bir geni baskılama yoluna gitti. Araştırma sonucunda bu geni baskılamanın farelerin ömrünü yüzde 25 uzattığı ortaya çıkarken, işlemin insanlar üzerinde de başarılı olma şansı bulunuyor. 

Yeni araştırmada bilim insanları, orta yaşlı farelere interlökin-11′in faaliyetlerini baskılayacak antikorlar enjekte etti. Bu protein insan hücrelerindeki yaşlanma faaliyetleri ile de ilişkili bir yapı olarak biliniyor. Araştırmada 17 aylık (insan yaşıyla 55 yaşında) olan farelere üç haftada bir antikor aşısı yapıldı. Kontrol grubundaki fareler ise antikor almadı. Antikor alınan fareler %25 daha uzun ömre sahip oldu.

Sağlıklarını da korudukları görüldü

Tedavi uygulanan kemirgenler sadece daha uzun yaşamakla kalmadı, sağlıklarını da korumayı başardılar. Örneğin bu fareler, kontrol grubundaki farelerden daha fit ve daha güçlüydü. Ek olarak, tedavi almayan farelerin %61’inde kanser görülürken bu oran tedavi edilenlerde %16 oldu. 

Çalışmanın sonuçları, IL-11’in baskılanması durumunda yaşlanmanın olumsuz etkileriyle mücadelede önemli avantajlar sağlayabilir. Birleşik Krallık’taki Birmingham Üniversitesinden Profesör Joao Pedro de Magalhes, bu çalışmayı çok etkileyici bir çalışma olarak nitelendirdi. Öte yandan bu sonuçlar umut verici olsa da konuyla ilgili olarak yeni çalışmalar yapılması gerekiyor. Bilim insanları öncelikli olarak bu genin baskılanmasının yaşlanmayı nasıl engellediğini keşfetmeleri gerekiyor. Bu genin baskılanması şu anda bazı tedaviler için test ediliyor.

Araştırma 17 Temmuz’da Nature’da yayımlandı. 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.