Dolar 34,0164
Euro 37,6765
Altın 2.728,03
BİST 9.984,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Per 29°C
Cum 27°C
Cts 28°C
Paz 28°C

Fed Yaz Sonrası Olası Faiz İndirimine Hazırlanıyor

Fed Yaz Sonrası Olası Faiz İndirimine Hazırlanıyor

Fed Yaz Sonrası Olası Faiz İndirimine Hazırlanıyor
20 Temmuz 2024 01:36
51

Yatırımcılar, Başkan Jerome Powell’ın enflasyonla mücadeleden para politikasını gevşetmeye geçiş sinyali vermesi nedeniyle Federal Rezerv’in yaklaşan politika hamlelerini yakından takip ediyor. Fed’in 30-31 Temmuz’daki toplantısında temel faiz oranının değişmeyerek %5,25-%5,50 seviyesinde kalması bekleniyor. Ancak, politika açıklamasındaki değişiklikler Eylül ayında faiz indirimine zemin hazırlayabilir.

Temmuz ve Eylül toplantıları arasındaki dönem, Fed’in kararını etkileyecek kritik ekonomik veri açıklamalarıyla dolu. Merkez Bankası, Mayıs ayında %2,6 olarak gerçekleşen kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ile enflasyon eğilimlerini gözden geçirecek. Ekonomistler, 26 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı verileriyle birlikte enflasyonun hafif bir düşüşle %2,5 veya altına gerileyeceğini tahmin ediyor.

Temmuz ve Ağustos aylarına ilişkin tüketici fiyat endeksi de dahil olmak üzere diğer enflasyon verileri sırasıyla 14 Ağustos ve 11 Eylül tarihlerinde açıklanacak. Her iki ay için toptan eşya fiyatları da gözden geçirilecek. Son veriler enflasyonda bir yavaşlama olduğunu göstermekte olup, bu durum faiz indirimine gidilmesini destekleyebilir.

İstihdam piyasası Fed’in odaklanacağı bir diğer alan. İşsizlik oranı şu anda %4,1 seviyesinde ve yetkililer bu oranın %2’lik uzun vadeli enflasyon için sürdürülebilir olduğunu düşünüyor. Temmuz ve Ağustos aylarına ait istihdam raporları, ücret artışı ve işgücü koşullarının Fed’in hedefleriyle uyumlu olup olmadığının belirlenmesinde kritik önem taşıyacak. Bu raporlar 2 Ağustos ve 6 Eylül tarihlerinde açıklanacak.

Yükseliş gösteren haftalık işsizlik başvuruları verileri de mercek altında olacak. Ayrıca, 30 Temmuz ve 4 Eylül tarihlerinde açıklanacak olan Haziran ve Temmuz aylarına ait İş Açıkları ve İşgücü Devir Anketi (JOLTS) verileri, iş açıkları ve işçi çıkarma seviyeleri hakkında fikir verecektir.

Kansas City Fed’in Jackson Hole, Wyoming’deki yıllık araştırma konferansı, Fed liderlerinin bu kritik dönemde politika ile ilgili mesajlarını iletmeleri için bir platform görevi görebilir.

New York Fed Başkanı John Williams, Eylül toplantısından önce incelenecek verilerin önemini dile getirerek, ekonomik göstergelerin Fed’in beklentileriyle uyumlu olması halinde önemli bir politika değişikliği potansiyelinin altını çizdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.