Dolar 34,0214
Euro 37,6981
Altın 2.726,71
BİST 9.984,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Per 29°C
Cum 27°C
Cts 28°C
Paz 28°C

ECB anketi enflasyonun 2026 yılına kadar %2’nin altına düşeceğini öngörüyor

ECB anketi enflasyonun 2026 yılına kadar %2’nin altına düşeceğini öngörüyor

ECB anketi enflasyonun 2026 yılına kadar %2’nin altına düşeceğini öngörüyor
20 Temmuz 2024 01:36
56

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından bugün yayımlanan yeni bir ankete göre, Euro bölgesi enflasyonunun önümüzdeki yıllarda düşüş eğilimini sürdürmesi bekleniyor. ECB’nin politika kararlarına girdi teşkil eden üç aylık Profesyonel Tahminciler Anketi, enflasyonun 2026 yılına kadar bankanın %2’lik hedefinin altına düşebileceğini gösteriyor.

Anket sonuçları, ECB’nin ısrarcı enflasyonla mücadele etmek için geçen yıl faiz oranlarını rekor seviyelerde tutmasının ardından geldi. Bu çabalara rağmen, enflasyonun ECB’nin hedefiyle uyumlu hale gelmesinin 2025’in sonuna kadar sürebileceği öngörülüyor.

Anket bu yıl için enflasyonun ortalama %2,4 olacağını tahmin ederek üç ay önce yapılan tahminle örtüşüyor. Gelecek yıl için beklenti %2,0’de kalırken, her iki rakam da ECB’nin kendi projeksiyonlarının altında. Anket, 2026 yılına kadar enflasyonun %1,9’a düşebileceğini tahmin ediyor. Ancak, 2028’e kadar olarak tanımlanan daha uzun vadeli bir ufukta, enflasyonun %2 seviyesinde istikrar kazanması bekleniyor.

Enflasyon tahminlerine ek olarak, anket katılımcıları ekonomik büyüme tahminlerini de değiştirmiştir. Bu yıl için büyüme tahmini daha önce %0,5 iken %0,7’ye yükseltilmiştir. Buna karşılık, gelecek yıl için büyüme görünümü %1,4’ten %1,3’e hafifçe düşürüldü.

Perşembe günü faiz oranlarını sabit tutan ECB, daha fazla politika gevşemesi için kapının açık olduğunu belirtti. Bu duruş kısmen, fiyat baskılarının hafiflemesine katkıda bulunduğuna inanılan zayıf ekonomik büyümeden kaynaklanıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.