Dolar 34,0060
Euro 37,8389
Altın 2.730,57
BİST 9.984,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Per 29°C
Cum 27°C
Cts 28°C
Paz 29°C

Boeing 20 Yıllık Küresel Jet Teslimatı Tahmininde Artış Görüyor

Boeing 20 Yıllık Küresel Jet Teslimatı Tahmininde Artış Görüyor

Boeing 20 Yıllık Küresel Jet Teslimatı Tahmininde Artış Görüyor
20 Temmuz 2024 02:50
89

ABD’li havacılık devi Boeing, yeni jetliner teslimatlarına ilişkin 20 yıllık tahminini revize ederek %3 artışla 43.975 jete yükseltti. Bu ayarlama, güçlü yolcu talebini, havayolları arasında artan rekabeti ve daha eski, daha az verimli uçakların beklenen aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını yansıtmaktadır.

Pandemi sırasında hava yolculuğunda dramatik bir düşüşle ciddi bir gerileme yaşayan havacılık sektörü, güçlü bir toparlanma kaydetti. Ancak bu canlanma, işgücü ve parça sıkıntısı ve tedarik zinciri kesintileri gibi zorluklara neden oldu. Boeing ve Avrupalı rakibi Airbus gibi üreticiler artan talebi karşılamak için baskı altında kalırken, bu durum havayolu şirketlerinin yeni uçakları teslim almak için bekleme sürelerinin uzamasına neden oluyor.

Pazartesi günü Londra dışında başlayacak olan Farnborough Air Show öncesinde Boeing pazar görünümünü güncelledi. Şirket, havayolu şirketlerinin sektörün artan ihtiyaçlarını karşılamak için 2043 yılına kadar daha fazla uçağa ihtiyaç duyacağını öngörüyor. Boeing’in ticari pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Darren Hulst, pazara giren yeni uçakların yetersizliği nedeniyle eski uçakların emeklilik oranlarının son dört yılda %50 azaldığını belirtti. Orta ve uzun vadede tedarik zinciri kısıtlamaları ele alındıkça bu sorunun çözüleceğine olan inancını dile getirdi.

Boeing’in tahminlerine göre, tek koridorlu uçakların 33.380 teslimatla pazara hakim olması ve öngörülen toplam talebin %76’sını oluşturması bekleniyor. Tahminler ayrıca 2043 yılına kadar teslim edilecek 8.065 geniş gövdeli uçak, 1.525 bölgesel jet ve 1.005 kargo uçağını da içeriyor. Yeni jet teslimatlarının yaklaşık yarısının eskiyen uçakların yerini alması, geri kalanının ise havayolu şirketlerinin filolarını genişletmesi bekleniyor.

Boeing ayrıca küresel uçak filosunun önümüzdeki yirmi yıl içinde neredeyse iki katına çıkarak 2023’te yaklaşık 26.750 jetten 2043’te 50.170’e çıkacağını öngörmektedir. Sektör genelindeki yolcu trafiği büyüme oranı tahmini ise %4,7’ye yükseltildi.

Şirket, Ocak ayında Alaska Airlines 737 MAX 9’un karıştığı bir uçuş içi acil durumdan bu yana bir güvenlik krizi yaşıyor. Bu olay, Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) Boeing’in 737 MAX üretimini artırma planlarını, kurum üreticinin kalite ve güvenlik önlemlerindeki iyileştirmelerinden tatmin olana kadar durdurmasına yol açtı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.