Dolar 33,9859
Euro 37,5820
Altın 2.727,40
BİST 10.021,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Per 29°C
Cum 28°C
Cts 27°C
Paz 28°C

Titanik’i bu kez de özel robotlar inceleyecek

Geçen yüzyılın başında batan ve çok sayıda insanın ölümüne neden olan dev yolcu gemisi Titanic’in sırları nihayet ortaya çıkacak. Bilim insanları okyanusun derinlerinde yatan enkaza inecek ve gemiyi araştıracak özel robotlar inşa etti.

Titanik’i bu kez de özel robotlar inceleyecek
19 Temmuz 2024 14:37
146

1912’de ilk yolculuğunda battığında dünyada büyük bir şok yaratan, o zamana kadar yapılmış en büyük yolcu gemisi olan ve “batması imkansız” diye tanıtılan Titanic için yeni bir keşif gezisi hazırlanıyor.

Okyanusun dibinde yatan ve keşfedildikten sonra zor şartlar altında incelenen Titanic için artık teknolojinin son imkanlarını kullanan iki robot denizaltı kullanılacak. Özel lazer 3D sensörler ve çok yüksek çözünürlüklü kameralar da içerecek olan uzaktan kumandalı bu iki robot, Titanic’in öyküsünü tam anlamıyla çözebilmemize yardımcı olacak.

Titanic ilk yolculuğunda bir buzdağı ile çarpıştığı için batmıştı. Ancak komplo teorisyenleri, gemide bulunan bazı önemli ABD’li senatörlere suikast yapmak için geminin kasten batırıldığını savunuyorlar zira bu senatörler ABD’nin merkez bankasının özelleştirilmesine karşı çıkıyor ve onay vermedikleri için merkez bankası özelleştirilemiyordu. Özel olarak geminin ilk yolculuğuna davetiye alan senatörlerin yolculukta ölmesinden sonra merkez bankası özelleştirildi ve dünya tarihi tamamen değişti.

Bu kazanın kasten mi yapıldığını yoksa gerçekten kaza mı olduğunu tespit etmek artık hiç kolay değil ancak bilim insanları ve mühendisler, siyasi komplo teorilerinden öte, bilimsel bir merakla enkazı didik didik ederek her detayı görmek istiyorlar.

Titanic enkazına ulaşmak aslında göründüğü kadar kolay bir iş değil. Elimizdeki tüm teknolojiye rağmen enkazın bulunduğu derinlik çok tehlikeli. Geçtiğimiz yıllarda Titanic enkazına “turistik” denizaltı gezileri düzenleyen OceanGate şirketinin Titan isimli denizaltısı, suyun altındaki ağır basınca yenilerek içine çökmüş ve gezi denizaltısında dolar milyarderlerinden oluşan 5 turist de ölmüştü.

Bu faciadan sonra dev enkaza ilk kez ulaşılacak ve bu defa tamamen uzaktan kumandalı robot denizaltılar kullanılacak.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.