Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

ECB muhtemelen faiz oranlarını sabit tutacak, Eylül ayında olası bir indirimin ipuçlarını veriyor

ECB muhtemelen faiz oranlarını sabit tutacak, Eylül ayında olası bir indirimin ipuçlarını veriyor

ECB muhtemelen faiz oranlarını sabit tutacak, Eylül ayında olası bir indirimin ipuçlarını veriyor
18 Temmuz 2024 02:06
96

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Perşembe günü faiz oranlarını mevcut seviyelerinde tutmaya devam edecek ve aynı zamanda gelecekte, muhtemelen Eylül ayında, olası bir faiz indirimine işaret edecek. Bazı politika yapıcıların erken bulduğu geçen ayki rekor seviyelerden faiz oranlarını düşürmesine rağmen, ECB’nin ısrarla yüksek seyreden yurtiçi enflasyon ve ücret artışı nedeniyle ihtiyatlı davranması bekleniyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde’ın, enflasyonist baskıların tahmin edildiği gibi azalmasına rağmen, ekonomik görünümün hala riskler taşıdığını ve ek politika ayarlamaları yapılmadan önce daha fazla veri gerektiğini iletmesi bekleniyor. Bu mesaj, Lagarde’ın son iletişimleriyle uyumludur ve piyasanın odağını potansiyel politika değişiklikleri için ECB’nin Eylül toplantısına kaydırmaktadır.

RBC Capital Markets’tan Peter Schaffrik, ECB’nin enflasyonda öngörülen düşüş konusunda rahat göründüğünü ve politikayı daha da gevşetmeye hazır olduğunu ifade etti. Piyasalar yılın geri kalanı için iki, gelecek yılın sonuna kadar ise beş faiz indirimi öngörürken, ECB yetkililerinden yakın zamanda herhangi bir itiraz gelmedi.

Santander (BME:SAN) CIB’de ekonomist olan Antonio Villarroya, Eylül ayında 25 baz puanlık bir indirim olasılığına dikkat çekti. Villarroya, mevcut enflasyon eğilimlerine dayanarak ECB’nin mevduat oranının Eylül 2025’e kadar %2,5’e ulaşabileceğini öngördü.

ECB, enflasyonu ECB’nin hedefinin üzerinde tutabilecek olan yurtiçi hizmet fiyatlarını ve ücret artışını yakından takip ediyor. Bununla birlikte, mevcut çok yıllı ücret anlaşmaları, ücret baskılarının yılın ilerleyen dönemlerinde azalabileceğine ve potansiyel olarak daha olumlu enflasyon rakamlarına yol açabileceğine işaret etmektedir.

Çeşitli anketlere yansıyan zayıf ekonomik büyüme, güçlü yaz turizminin enflasyonu daha da kötüleştirebileceği endişelerini hafifletiyor. Ancak, 6 Haziran’daki faiz indiriminden bu yana bu tahminleri destekleyecek somut kanıtlar sınırlı kaldı.

Aralarında Societe Generale ekonomisti Anatoli Annenkov’un da bulunduğu bazı analistler enflasyon risklerinin hafife alındığını ve Aralık ayında faiz indirimlerinin durdurulabileceğini düşünürken, ECB devam eden faiz indirimlerine rağmen enflasyonun 2025 yılı sonuna kadar %2’lik hedefle uyumlu hale geleceğini savunuyor.

Farklı politikalar Euro’nun değerini ve ithal enflasyonu etkileyebileceğinden, ECB’nin kararları ABD Merkez Bankası’nın eylemlerinden de etkilenmektedir. Fed’in Eylül ayında ve yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimlerine gitmesi bekleniyor ki bu da ECB’nin gevşeme stratejisiyle uyumlu olabilir.

ECB politika kararını 1215 GMT’de açıklayacak ve ardından 1245 GMT’de Başkan Lagarde ile bir basın toplantısı düzenleyecek.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.