Dolar 34,0066
Euro 38,0270
Altın 2.744,15
BİST 9.565,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 27°C
Cts 27°C

TÜRKSAT 6A’nın 4’üncü ateşleme süreci başarılı oldu

Türksat 6A’nın yörünge yolculuğunda 4. ateşleme evresi de başarıyla tamamlandı. Böylelikle son bir ateşlemenin ardından Türksat 6A, yörüngesine yerleşecek.

TÜRKSAT 6A’nın 4’üncü ateşleme süreci başarılı oldu
17 Temmuz 2024 06:52
165
AA

Türkiye, uzay çalışmalarında önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Son yıllarda, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen projelerle dikkat çeken Türkiye, uzay alanında bağımsızlığını güçlendirme yolunda hızla ilerliyor.

TÜRKSAT 6A’nın 4’üncü ateşleme süreci tamamlandı

Türkiye’nin yerli imkanlarla geliştirilen haberleşme uydusu Türksat 6A ise uzaya gönderildiğinden bu yana ateşleme süreciyle birlikte yörüngesine hızla ilerlemeye devam ediyor.

TÜRKSAT 6A’nın yörünge yolculuğu için planlanan ateşlemeler sürerken dün saat 21.50’de başlayan ve 38 dakika süren 4. ateşleme başarıyla tamamlandı.

Bu ateşleme ile birlikte uydunun dönme hızı yavaşlatılmış oldu.

Kasım ayında hizmete başlayacak

Ateşleme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte uydunun 23 Temmuz itibariyle 50 derece Doğu geçici yörüngesine yerleşmesi planlanırken Ekim ayında ise 42 derece Doğu yörüngesine yerleştirilmesi hedefleniyor.

Böylece uydunun Kasım ayında hizmete başlaması planlanıyor.

Türkiye’nin uydu faaliyetleri

Türkiye’nin, Türksat 6A öncesinde 5’i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3’ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyordu. Türksat 6A, filonun 9’uncu faal uydusu haline geldi.

Türkiye’nin ilk iletişim uydu denemesi olan Türksat 1A, 24 Ocak 1994’te uzaya fırlatıldı ancak rokette meydana gelen arıza nedeniyle okyanusa düştü.

Türkiye, 10 Ağustos 1994’te Türksat 1B ile uzaydaki yerini aldı. Bu uyduların ardından Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları uzaya gönderildi.

Türksat 5A, 2021’de uzaya başarılı şekilde fırlatıldı

AIRBUS D&S tarafından üretim süreçleri ve test aşamaları tamamlanan Türksat 5A ve Türksat 5B uyduları ise 2017’de imzalanan sözleşme sonrası bu şirketin Fransa’nın Toulouse şehrindeki tesislerinde üretilmeye başlandı. Türksat 5A, 8 Ocak 2021’de uzaya başarılı şekilde fırlatıldı.

Bu uyduların ardından Türksat 5B uydusu da 19 Aralık 2021’de SpaceX firmasının ABD-Florida’da bulunan Cape Canaveral’daki fırlatma merkezinden uzaya yollandı.

Türksat 6A ile yeni bir aşamaya geçildi

Ülkenin uydu çalışmalarında önemli bir adım olan Türksat 6A uydusu için çalışmalar yaklaşık 10 yıl sürdü. “Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu” unvanını taşıyan Türksat 6A, tüm testlerden başarıyla geçtikten sonra 4 Haziran’da Space X tesislerine yollandı.

Bu başarıyla uzaya gönderilen uydudan ilk sinyal de alındı.

Gerekli testler sonrası 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak Türksat 6A, 8,4 kilovat güce sahip bulunuyor. 4 bin 229 kilogram ağırlığındaki uydu ile Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da uzaydan Türkiye’nin kapsama alanına girmiş olacak.

Ülke uydularının ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle Türksat’ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor.

Türksat 6A’nın üretiminde yerli mühendisler büyük rol oynadı. Haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giren Türkiye’nin bu tecrübesi sonucu uydu ihracatçısı konumuna yükselmesi bekleniyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.