Dolar 34,0153
Euro 38,0851
Altın 2.759,79
BİST 9.748,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Yağmurlu
İstanbul
29°C
Yağmurlu
Çar 28°C
Per 27°C
Cum 27°C
Cts 28°C

Sabah Uyandığımız Gibi Boş Mideye Su İçmeli miyiz Yoksa Önce Bir Şeyler mi Yememiz Gerekir?

Gözlerinizi açtığınızda ilk yaptığınız şey ne? Kahve makinesine yönelmek mi yoksa cep telefonunuzu kontrol etmek mi? Peki ya hiçbir bardak su içmeyi düşündünüz mü?

Sabah Uyandığımız Gibi Boş Mideye Su İçmeli miyiz Yoksa Önce Bir Şeyler mi Yememiz Gerekir?
17 Temmuz 2024 12:08
71

Sabahları su içmek, belki de gününüzü başlatmanın en basit ve en etkili yolu.

Gelin, bu basit alışkanlığın sağlığımıza ne gibi faydalar sağladığını bilimsel verilerle keşfedelim.

Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ının sudan oluştuğunu biliyorsunuz değil mi?

Uyku sırasında, vücudumuzdaki su miktarı azalıyor çünkü nefes alıp verme ve terleme yoluyla su kaybediyoruz. Dolayısıyla, sabahları uyandığımızda su içmek, vücudumuzun yeniden hidrate (vücutta suyun yeterli miktarda alınması ve dengeli bir şekilde dağıtılması süreci) dolmasına yardımcı oluyor.

Bu da vücudumuzun su dengesini koruması ve tüm sistemlerin düzgün çalışması için gerekli. Sabahları ilk iş olarak su içerek vücudunuza neler yapabileceğinize bakalım.

Metabolizmayı hızlandırır.

Bilimsel araştırmalar, sabahları su içmenin metabolizmayı hızlandırdığını gösteriyor. Özellikle soğuk su içmek, vücudun bu suyu vücut sıcaklığına getirmek için daha fazla enerji harcamasına neden oluyor.

Bu da daha fazla kalori yakılmasını sağlıyor. 500 ml su içmenin metabolik hızda yüzde 30’luk bir artışa neden olduğu görülüyor.

Beyin fonksiyonlarını destekler.

Yeterli su alımı, bilişsel fonksiyonların düzgün çalışmasını da sağlıyor. Dehidrasyon; dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu ve baş ağrısı gibi olumsuz etkilere yol açabiliyor. Uyandıktan sonra su içmek, beyin fonksiyonlarını optimize ediyor ve gün boyunca daha uyanık ve odaklanmış hissetmemizi sağlıyor.

Sindirimi kolaylaştırır.

Gece boyunca vücut dinlenirken, sindirim sistemi de çalışmaya devam ediyor. Sabah su içmek ise sindirim sistemini uyandırıyor ve yiyeceklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı oluyor.

Ayrıca sabah su içmek kabızlığı önlüyor ve bağırsak hareketlerini düzenliyor. Bu da genel sindirim sağlığımız için oldukça önemli.

Toksinleri atar.

Vücudumuz, gece boyunca toksinleri ve atık maddeleri biriktiriyor. Sabahları su içmek de bu toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Su, böbreklerin toksinleri filtrelemesini ve idrar yoluyla atılmasını sağlıyor. Bu süreç, vücudumuzun temizlenmesine ve daha enerjik hissetmemize katkıda bulunuyor.

Cilt sağlığını destekler.

Hidratasyon, cilt sağlığı için de kritik. Sabahları su içmek, cildin nemlenmesine ve daha parlak görünmesine yardımcı oluyor. Yeterli su alımı, cilt hücrelerinin yenilenmesini destekliyor ve erken yaşlanma belirtilerini azaltıyor.

Gününüzü enerjik ve taze bir başlangıçla başlatmak için sabahları su içmeyi alışkanlık hâline getirin! Haydi, yarın sabah ilk işiniz bir bardak su içmek olsun!

Kaynaklar: MedicineNet, Real Simple, PharmEasy
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.