Dolar 34,0168
Euro 38,0273
Altın 2.751,68
BİST 9.657,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 28°C
Cum 27°C

Japonya’da imalatçılar iyimser, hizmet sektörü duyarlılığı Temmuz’da düştü

Japonya’da imalatçılar iyimser, hizmet sektörü duyarlılığı Temmuz’da düştü

Japonya’da imalatçılar iyimser, hizmet sektörü duyarlılığı Temmuz’da düştü
17 Temmuz 2024 03:06
77

Japonya’da son Reuters Tankan anketi, Temmuz ayında işletmeler arasında farklı bir duyarlılık olduğunu ortaya koyarken, imalatçılar güvenin arttığını, hizmet sektöründekiler ise düşüş gösterdiğini ifade etti. Finans dışı 506 büyük şirketi kapsayan bu anket 2 Temmuz-12 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi ve Japonya Merkez Bankası’nın 30-31 Temmuz’da gerçekleştireceği politika gözden geçirmesi öncesinde fikir veriyor.

İmalatçılara yönelik duyarlılık endeksi Haziran ayına kıyasla beş puan artarak artı 11’e yükseldi ve dört aydan bu yana ilk kez iyileşme kaydetti. Ancak, önümüzdeki üç ayın görünümü hafif bir düşüşe işaret ediyor ve endeksin artı 9’a düşmesi bekleniyor.

Bir kimyasal madde üreticisinin yöneticisi, yurtiçi fiyat artışlarının tüketim üzerindeki etkisini ve yavaşlayan Çin ekonomisi nedeniyle Orta Doğu’dan Japon pazarına giren düşük maliyetli malzemelerin yarattığı rekabeti gerekçe gösterdi. Bu faktörlerin, zayıf iç talep ile ucuz ithalatı birleştirerek satış hacimlerini etkilediği bildirildi.

Buna ek olarak, bir gıda işleme şirketi yöneticisi, zayıf yen nedeniyle artan girdi fiyatlarıyla başa çıkmanın zorluklarına ve bu maliyetlerin müşterilere yansıtılmasındaki güçlüklere dikkat çekti.

Öte yandan, hizmet sektörü endeksi bir önceki ayki artı 31 seviyesinden artı 27’ye gerileyerek son üç aydaki ilk düşüşünü kaydetti. Ekim ayı için biraz daha iyimser olan hizmet sağlayıcıları endeksin artı 28’e ulaşmasını bekliyor.

Bu endeksler, olumlu yanıtlardan olumsuz yanıtların yüzdesinin çıkarılmasıyla elde edilir ve pozitif sayı iyimserlerin kötümserlerden fazla olduğunu gösterir. Japonya Merkez Bankası, enflasyonun sürdürülebilirliğini ve hanehalkı tüketim eğilimlerini değerlendirmek için diğerlerinin yanı sıra bu verileri de dikkate alacak ve bu da faiz oranı kararlarını etkileyebilecek. Merkez Bankası Mart ayında 2007 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gitmiş ve geçtiğimiz ay tahvil alımlarını azaltmıştı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.