Dolar 34,0478
Euro 38,1242
Altın 2.742,73
BİST 9.748,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Per 27°C
Cum 28°C
Cts 28°C
Paz 28°C

Güney Kore’den bir ilk: Lazer silahları konuşlandıran ilk ülke olacak

Güney Kore, dünyada insansız hava araçlarına karşı lazer silahları konuşlandıran ilk ülke olacağını duyurdu.

Güney Kore’den bir ilk: Lazer silahları konuşlandıran ilk ülke olacak
17 Temmuz 2024 14:36
189

Güney Kore, lazer silahlarını orduda konuşlandıran ve kullanan ilk ülke olacak. Bu, ülkenin Kuzey Kore’nin insansız hava araçlarına karşı savunmasını önemli ölçüde güçlendirecek ve gelecekteki savaş alanlarında “oyun değiştirici” olarak görülüyor.

Güney Kore’nin Savunma Tedarik Ajansı (DAPA), lazer silahlarının bu yıl Kuzey Kore’nin insansız hava araçlarını (İHA) vurmak için konuşlandırılacağını duyurdu. Bu hamle, Güney Kore’yi lazer silahlarını fiilen kullanan ilk ülke yapacak.

Star Wars projesi

Program “Star Wars projesi” olarak adlandırılıyor ve lazer silahları, geleneksel silahlara kıyasla daha hassas ve uygun maliyetli bir karşı hava savunma yeteneği sağlayarak Güney Kore’nin hava savunmasını önemli ölçüde geliştirmeyi amaçlıyor.

Maliyeti çok düşük

Hanwha Aerospace tarafından geliştirilen lazer sistemi, aktif hale geldiğinde atış başına yaklaşık 1,45 dolara mal olacak.

DAPA sözcüsü, lazer silahlarının drone’ların motorlarını veya diğer elektrikli ekipmanlarını hedef alarak 10 ila 20 saniye boyunca ışık huzmeleri ile yakarak vurabileceğini söyledi. Bunun dışında, Güney Kore’nin “StarWars” sistemi hakkında çok fazla detay paylaşılmadı.

Aralık ayında Kuzey Kore’ye ait 5 insansız hava aracı, teknik olarak halen savaş halinde olduğu Güney Kore tarafına geçmiş ve bunun sonucunda Güney Kore, drone’ları vurmak için savaş jetlerini ve saldırı helikopterlerini göndermişti.

Yeni lazer sistemiyle Güney Kore, Kuzey Kore’nin drone saldırılarına karşı düşük maliyetli ve etkili bir savunma sistemine sahip olacak.

Lazer silahlara ilgi büyük

ABD, İngiltere, Japonya ve İsrail gibi pek çok ülke lazer silahları geliştiriyor ve yakın zamanda hizmete almayı planlıyor.

Ancak, lazer silahlarının kullanımıyla ilgili bazı etik endişeler de var. Bu silahların insanlara kalıcı hasar verebilecek veya öldürebilecek güçlü enerji ışınları kullanması nedeniyle, uluslararası toplum tarafından düzenlenmesi ve kontrol altına alınması gerekiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.