Dolar 34,0095
Euro 38,0082
Altın 2.751,04
BİST 9.565,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
29°C
Hafif Yağmurlu
Sal 28°C
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 27°C

Dolar, Fed’in faiz indirimi beklentileriyle karıştı

Dolar, Fed’in faiz indirimi beklentileriyle karıştı

Dolar, Fed’in faiz indirimi beklentileriyle karıştı
17 Temmuz 2024 05:20
101

ABD doları, olumlu ABD perakende satış verilerinin yarattığı geçici yükselişin ardından bugün karışık sonuçlar elde etti. Yatırımcılar şu anda öncelikle Eylül ayı gibi erken bir tarihte gerçekleşmesi beklenen Federal Rezerv faiz indirimi olasılığına odaklanmış durumda. Öte yandan Yeni Zelanda doları, ikinci çeyrek için beklenenden daha yüksek gelen ticarete konu olmayan enflasyon verilerinin etkisiyle %0,46’lık bir artışla 0,6078 dolara yükseldi.

Salı günü açıklanan ABD perakende satış rakamları, Haziran ayı için bir değişiklik göstermedi ve otomobil bayiliği gelirlerindeki düşüş diğer alanlardaki genel güçle dengelendi. Bu veriler dirençli bir tüketici ortamına işaret ederek ikinci çeyrek için potansiyel ekonomik büyümeye işaret etti. Bununla birlikte, perakende satış raporunun, tüccarlar tarafından artık tamamen beklenen bir sonuç olan Eylül ayında bir Fed faiz indirimi için piyasa beklentilerini çok az etkilemesi nedeniyle doların ilk kazançları kısa sürdü.

Euro dolar karşısında gücünü koruyarak 1,0897 dolardan işlem gördü ve hafta başında ulaştığı dört ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Bu arada, dolar endeksi 104,26 ile bir ayın en düşük seviyesine yakın seyretti. Avustralya doları %0,05’lik hafif bir düşüşle 0,6730 dolara geriledi.

Capital.com’dan finansal piyasa analisti Kyle Rodda, perakende satışlar güçlü olsa da, enflasyon verilerinin Fed’in yakında faizleri düşürebileceğine işaret eden daha önemli bir gösterge olduğunu vurgulayarak durumu yorumladı.

İngiltere’de sterlin, İngiltere Merkez Bankası’nın para politikası kararlarını etkilemesi beklenen enflasyon verileriyle birlikte 1,2972$ seviyesinde sabit kaldı. Barclays Private Bank’tan piyasa stratejisti Henk Potts, İngiltere’nin Haziran ayı tüketici fiyat endeksinin, temel mal ve hizmetlerdeki dezenflasyonist baskıların etkisiyle yıllık bazda %1,9’a düşebileceğini ve bunun da Banka’nın Ağustos toplantısında faiz indirimine gitme ihtimalini güçlendireceğini öngördü.

Japon Yeni, piyasa katılımcılarının Japon yetkililer tarafından herhangi bir döviz müdahalesi belirtisi izlemesi nedeniyle 158,47 seviyesinde hafifçe zayıfladı. Geçen haftaki şüpheli müdahalelerin ardından, Japonya Merkez Bankası verileri Tokyo’nun sadece Cuma günü yaklaşık 2,14 trilyon yen (13,5 milyar dolar) harcamış olabileceğini ve haftanın toplam müdahalesinin 6 trilyon yene yaklaştığını gösterdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.